+ Meer informatie

Felle strijd in O-Kroatië, ondanks ultimatum EG

Vukovar onder hevig Servisch artillerievuur

3 minuten leestijd

BELGRADO/ZAGREB (RTR/DPA/AFP) - Servische nationalisten en eenheden van het federale leger hebben vannacht de Oostkroatische stad Vukovar met hevig artillerie- en mortiervuur bestookt. Dat heeft een Kroatische functionaris in Zagreb verklaard. De gevechten in Kroatië houden aan ondanks een ultimatum dat de Europese Gemeenschap de strijdende partijen heeft gesteld.

De Kroatische zegsman vertelde dat het hoofdkwartier in de Slavonische hoofdstad Osijek had meegedeeld dat Servische strijders en het federale leger Vukovar aanvielen met tanks en mortier- en artillerievuur. „Beide zijden gebruiken de pauzes in de gevechten om zich te hergroeperen", aldus de functionaris, die eraan toevoegde dat Serviërs en federale soldaten Vukovar geheel hebben omsingeld.

Zeker 43 tanks zouden vanuit de Servische, plaats Sid optrekken naar Vukovar, dat net aan de andere kaht van de Kroatisch-Servische grensrivier de Donau ligt. Het officiële Joegoslavische persbureau Tanjug meldde gisteren dat Kroatische s'rijders zes vliegtuigen van de Joegoslavische luchtmacht en 31 pantservoertuigen alsook verscheidene legervoertuigen hadden vernietigd.

De Kroatische en Servische media verschillen duidelijk van mening over het aantal slachtoffers dat bij de gevechten rond Vukovar zou zijn gevallen. De hoogste schatting ligt op zeker 300 doden maar dit aantal kon niet van onafhankelijke zijde worden bevestigd.

De strijd in Kroatië concentreert zich overigens niet alleen in het oosten van de republiek. Ook aan de Dalmatische kust staan de partijen tegenover elkaar. De bewoners van de Servische enclave Krajina zijn sinds gisteren „volledig gemobiliseerd en bewapend". Dat meldde de 'zelfstandige president' van dit gebied, Milan Babic. Volgens Babic liggen in dit gebied 50.000 Serviërs onder de wapenen. Uit Dalmatië komen meldingen dat Kroatische eenheden op weg zijn naar Knin, de 'hoofdstad' van Krajina.

Tudjman achter EG

De Kroatische president, Franjo Tudjman, schaarde zich gisteren „in principe" achter het voorstel van de Europese Gemeenschap een Joegoslavische vredesconferentie bijeen te roepen die voorziet in arbitrage voor het oplossen van de geschillen. Tudjman deed zijn uitlating in Parijs, waar hij een onderhoud had met president Fran9ois Mitterrand. De Servische president, Milosovic Slobodan, wordt over enkele dagen in de Franse hoofdstad verwacht.

Krachtens het voorstel stelt de EG dat als de strijdende partijen niet voor zondag 1 september akkoord gaan de EG zelf „gemeenschappelijk internationaal optreden" zal overwe-. gen. Duitsland noemde daarbij als mogelijkheden dat de Twaalf zouden kunnen overgaan tot een handelsembargo, het inschakelen van het crisiscomité van de Conferentie over Vrede en Samenwerking in Europa (CVSE) of het bijeenroepen van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. De Nederlandse minister van buitenlandse zaken, Van den Broek, sloot militair optreden nadrukkelijk uit.

Presidium bijeen

In Belgrado was gisteravond het acht leden tellende Joegoslavische presidium bijeen om een oplossing te zoeken voor de crisis. Drie van de acht leden van het collectieve presidentschap keurden de voorstellen van de EG goed, zo verklaarde de Joegoslavische president. Stipe Mesic, tegenover Tanjug.

Volgens Mesic stemden de Sloveen Janez Drnovsek, de Macedoniër Vasil Tupurkovski en hij zelf in met de EG-voorstellen. „De andere leden (Servië, Vojvodina, Kosovo, Montenegro, Bosnië-Hercegovina) hebben gevraagd om overleg voordat ze zich willen uitspreken", zei de president.

Volgens een verklaring die na afloop van de zitting in Belgrado werd uitgegeven, heeft het presidium een nieuwe commissie ingesteld om onderhandelingen te organiseren tussen vertegenwoordigers van de strijdende partijen. Ook heeft het geëist dat er voor september een document op tafel ligt over de toekomst van Joegoslavië. Op 4 september zullen de federale autoriteiten en de presidenten van de repubheken bijeenkomen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.