+ Meer informatie

Yad Vashem moet data Bonhoeffer vrijgeven

1 minuut leestijd

JERUZALEM - Yad Vashem, het centrum ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de holocaust in Jeruzalem, moet al zijn documenten over de Duitse theoloog en verzetsheld Dietrich Bonhoeffer vrijgeven. Dat oordeelt een rechtbank in Jeruzalem, zo meldde het Israëlische dagblad Ha'aretz gisteren.

Yad Vashem heeft besloten Bonhoeffer niet de eretitel "rechtvaardige onder de volkeren" toe te kennen, omdat hij tijdens de Tweede Wereldoorlog geen Joden zou hebben geholpen. De Wereldunie van het Liberale Jodendom is het met die beslissing niet eens. Via de rechter heeft de unie nu afgedwongen dat ze inzage krijgt in de documenten die aan het besluit ten grondslag liggen.

De protestantse predikant en theoloog Bonhoeffer werd op 9 april 1945 wegens hoogverraad opgehangen in het concentratiekamp Flossenburg. De nazi's verdachten hem van betrokkenheid bij de mislukte aanslag op Hitler in 1944.

Yad Vashem verleent niet-Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog Joodse medeburgers hebben gered of geprobeerd te redden, de eretitel "rechtvaardige onder de volkeren". Van Bonhoeffer is echter, aldus het centrum, alleen bekend dat hij heeft gepleit voor een tot het christendom bekeerde Joodse vrouw die werd vervolgd vanwege haar Joodse afkomst.

Getuigen hebben echter verklaard dat Bonhoeffer een hoofdrol speelde in het over de grens smokkelen van veertien Duitse Joden in 1942. Ook stelde hij al in 1941 het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken op de hoogte van de deportaties.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.