+ Meer informatie

Vruchtrot

8 minuten leestijd

Wij hebben in onze tuin twee goeddragende vruchtbomen. Helaas hebben beide last van vruchtrot. Is u een middel bekend om deze kwaal te bestrijden?

Antwoord: Vruchtrot wordt uiteraard in de vakliteratuur gesignaleerd, maar blijft een moeilijk te bestrijden verschijnsel. Wij bevelen u dringend aan de aangetaste vruchten, die soms als mummies aan de boom blijven hangen, in de winter af te plukken en te vernietigen, evenals dode takjes en vruchtsporen. Het kan nuttig zijn in een zaadhandel naar eventuele nieuw op de markt gebrachte bestrijdingsmiddelen te informeren.

Orchidee met wolluis

In mijn orchidee zit wolluis. Ik heb gespoten met een sopje van spiritus, de bloemen gingen daardoor dood. Verder heb ik van alles geprobeerd. Niets hielp. Zo heb ik een knoflookteentje in de aarde gezet, er kwamen pissebedden op af, maar de wolluis bleef. Kunt u mij een afdoend middel noemen?

Antwoord: Als het bij uw orchidee inderdaad om wolluis gaat, zult u ook waspropjes zien, waarin de eieren worden afgezet. Het is van belang de luizen en de propjes aan te stippen (dus niet spuiten) met zeepspiritus en ze meteen met een penseel van bloem en blad los te maken, waarna ze worden opgevangen en vernietigd. Hierbij moet u heel zorgvuldig werken: elk achtergebleven propje of luisje kan een nieuwe populatie wolluis veroorzaken. Als extra bestrijding kan een undeenhoudend preparaat voor bespuiting aanvullend werken.

Azalea in mineur

Hierbij sturen wij u de blaadjes van een azalea die er nogal beroerd uitzien. Kunt u zeggen wat hiervan de oorzaak is?

Antwoord: Het toegezonden azaleablad was zwart verkleurd, zodat het niet meevalt een oordeel te geven over de oorzaak van de aantasting. Het meest waarschijnlijk is een aantasting van bladvlekkenziekte, veroorzaakt door een schimmel. Het gaat er dan om aangetast blad te plukken en te vernietigen; daarna spuiten met een schimmelbestrijdend middel. Zo mogelij k de groei-omstandigheden verbeteren door bemesten, gieten en het verbeteren van de afwatering. Bij felle zon afschermen.

Roestige planten

Onze judaspenningen en duizendschonen zijn door de één of andere ziekte aangetast, zie het meegestuurde blad. Behandeling heeft niet geholpen. Wat moeten we doen?

Antwoord: Het meegestuurde blad ontvingen wij zodanig aangetast dat niet precies vast te stellen was wat er aan de hand is. Het meest voor de hand ligt een roestziekte die volgens de vakliteratuur vooral bij duizendschoon voorkomt. Daar u die plant ook vermeldt, hierbij de aanbevolen bestrijding: u moet de aangetaste plantendelen grondig verwijderen en vernietigen om verdere infectie te voorkomen. Kaliumgebrek kan roest bevorderen, kalibemesting doet het meestal verdwijnen.

Verenpikkers

Ik kocht een toom kippen en laat ze nu vrij scharrelen, maar ze pikken elkaar voortdurend de veren uit het lijf. Wat nu te doen?

Antwoord: Pluimveehouders hebben daartegen jarenlang de punten van de snavels gekapt, maar dat is een marteling. Gelukkig is er dankzij gedegen onderzoek van ir. H. J. Blokhuis, die op deze studie promoveerde, een oplossing gevonden. De kippen moeten bij u zo veel mogelijk strooisel op de grond vinden en daar bezig worden gehouden met het zoeken naar voedsel, zodat zij minder op elkaar af gaan. Hoenders willen namelijk van nature van alles en nog wat onderzoeken. Bied ze daarom veel variatie in voeders en ander strooisel op een flink looperf. Zorg voor goede kwaliteit voer, vermengd met granen en dergelijke, want bij een eventuele tekort aan of onvoldoende voedingswaarde zoeken ze compensatie onder andere door naar elkaar te pikken en elkaar te verwonden.

Vergulde vis

Een zwarte sluierstaart in mijn aquarium is verkleurd. Hij kreeg een goudkleur. Wat kan daarvan de oorzaak geweest zijn?

Antwoord: Dat is onzes inziens veroorzaakt door de lichtinval in uw aquarium. Op een tamelijk donkere plek zou dat niet zijn voorgekomen. Het eigenaardige is dat lang niet alle sluierstaarten verkleuren. Er zijn kleurechte en kleurwisselende. De laatste worden door visfokkers gebruikt om via sterke lichtinval kleurvarianten aan te brengen. U behoeft dus niet bang te zijn dat er een ziekte in deze bak is uitgebroken. Uw sluierstaart is zo gezond als een vis.

De biest schift

Wij wilden biest gebruiken voor de pap, maar als wij die proberen te koken, gaat ze schiften. Wat is daartegen te doen?

Antwoord: Biest kan niet worden gekookt, omdat het albuminegehalte van de eerste melk van uw koeien daarvoor te hoog is. Als u de biest toch in pap wilt gebruiken, moet u haar heel langzaam en onder voortdurend roeren tot zo'n tachtig graden Celsius verhitten. U kunt er ook smakelijke en voedzame pannenkoeken, drie-in-de-pan en dergelijke gerechten mee bakken.

Waarom bloos ik?

Iedereen plaagt mij omdat ik heel vaak bloos. Hoe komt het toch, dat juist mijn wangen zo vaak -en zo gauw- helrood kleuren?

Antwoord: Zo'n blos ontstaat door een overvulling van de bloedvaten onder invloed van het autonoom zenuwstelsel, hetgeen dus niet door onze wil kan worden beïnvloed. Vaak blozen we als gevolg van een angst daarvoor. De enige remedie is: net doen alsof er niets gebeurt en beslist niet ingaan op hetgeen er dan over je gezegd mocht worden. Dat zijn steeds dezelfde vervelende flauwe grappen, waar je je niets van aan hoeft te trekken.

Vierlandengrens

Tijdens een vakantie in Vaals hoorde ik vertellen dat het Drielandenpunt vroeger zelfs een Vierlandenpunt is geweest. Maar welk land grensde er dan nog meer aan België, Duitsland en Nederland?

Antwoord: Dat was de punt van het zelfstandige Moresnet. Na de nederlaag van Napoleon werd dat land door het Congres te Wenen in 1816 verdeeld. Een derde ging naar het koninkrijk Pruisen, een deel werd Nederlands (en kwam in 1839 bij het opstandige België) en het restant van Moresnet bleef lang onafhankelijk door een grensgeschil tussen Pruisen en België. Het overleg tussen de beide landen mislukte telkens, omdat beide regeringen de delfplaats wilden verwerven van het belangrijke zinkerts galmei, dat destijds onmisbaar was voor de productie van messing. Bij de Vrede van Versailles (1919) werd Moresnet door de geallieerden alsnog aan België toegewezen. U vindt het nu op de kaart als Kalmis (La Calamine).

Rabarberpan

Waar kan ik rabarber en appelmoes het beste in koken: in emaille, aluminium of roestvrijstalen pannen? De meningen daarover lopen uiteen.

Antwoord: Als u de keuze hebt, kies dan altijd de roestvrijstalen pan voor spijzen met hoog gehalte aan oxaalzuur. Laat de rabarber ook nooit in een pan staan. Giet ze na het koken over in een glazen of stenen kom en laat ze daarin afkoelen.

Herkauwende hond

We kregen een jong hondje cadeau, maar die eet van zijn uitwerpselen. Hoe leren we hem dat af? Wij probeerden 't vergeefs.

Antwoord: In zulke gevallen ontbreekt er een en ander aan de voeding en krijgt het dier onvoldoende van bepaalde stoffen die het hondenlichaam beslist nodig heeft. Dat is niet zo vreemd, want een aantal kant-en-klaar gefabriceerde hondenvoeders bleek bij onderzoek meer water en/of afvalstoffen dan wel deels waardeloze vulling te bevatten. We raden u aan met uw pup naar een (huis)dierenarts te gaan voor onderzoek, want die kan dan zeggen welke stoffen het dier mist en adviseren welke voeding of aanvulling nodig zijn. Omdat u niets schrijft over het ras en de leeftijd en het tot nog toe verstrekte voer, kunnen wij er verder niets over zeggen.

Boerenvloeren

Wij verhuizen naar een boerderij. Welke vloerbedekking raadt u ons aan voor een vrij vochtige omgeving?

Antwoord: In elk geval een vochtbestendig product, dat ook zelf weinig of geen vocht opneemt. Vochtgevoelige materialen kunnen immers kromtrekken en/of weervlekken krijgen en gaan schimmelen, dan wel bij het opdrogen gaan krimpen en barsten. Als u soms gaat verbouwen en cv laat aanleggen, kies dan voor vloerverwarming en neem een vlakke vloer van natuursteen, keramische tegels of plavuizen. Een stroeve vloer is veiliger dan een gladde, vooral voor oudere gezinsleden. Van een stenen vloer kunt u ook gemakkelijk diverse vlekken verwijderen. Zorg voor de verhuizing gelijk voor goede ventilatieroosters in tegenover elkaar staande muren, onder de vloer en boven in de leefruimten. Dan hebt u minder last van 't vocht.

Muntennieuws

Bestaat er een tijdschrift over oude en nieuwe munten?

Antwoord: Dat is de Muntkoerier, uitgeverij Omni-Trading, Canadalaan 8-A, 7316 BX Apeldoorn, telefoon 055-5216629. Het kost 60 gulden per jaar. Daarin vindt u ook een opgave van komende muntenruilbeurzen en veilingen met opgave van data, plaats en organsatoren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.