+ Meer informatie

Dijkbewoners houden vluchtkoffertje klaar

Situatie achter Rijn- en Waaldijk kritiek

2 minuten leestijd

NIJMEGEN (ANP) - Mensen die vlak achter de Waal- en Rijndijken in Gelderland wonen, houden een ImfTertje met kostbaarheden, persoonlijke papieren en geld klaar. Als de dijken het de komende dagen dreigen te begeven, moeten ze snel maken dat ze wegkomen.

Anders dan in Limburg langs de Maas is er dan geen tijd meer om na te denken over evacuatie of niet. Vooral in Tuindorp bij Lobith, in Millingen, in Dodewaard en bij Kesteren is de spanning voelbaar.

Op deze plekken liggen dijken, waarvan de polderbesturen zelf volmondig toegeven dat ze er slecht aan toe zijn. Ze hadden al jaren geleden verzwaard moeten worden, maar door de vele protesten van organisaties die natuur en rivierenlandschap willen sparen, heeft de dijkverbetering grote vertraging opgelopen. Ook financieel is er veel strijd geleverd, want noch de provincie, noch de gemeenten, noch het polderdistrict wil de kosten alleen dragen.

Levensbedreigend

De Rijn bij Lobith had vanochtend een stand van 16,38 meter boven NAP. De Duitse autoriteiten, waar de rampen-staven volgens een Arnhemse woordvoerder „met een meer dan schuin oog” naar kijken, voorspellen voor de dagen daarna een verdere stijging. Komt het water boven de 16,50 meter, dan is er reden voor ernstige zorgen. „Als er een dijk breekt, praat je niet meer van wateroverlast, maar van een levensbedreigende ramp”, zegt burgemeester Maas van West Maas en Waal.

De burgemeesters van de Tieler- en Bommelerwaard hebben inmiddels tien aandachtspunten opgesteld die bij inwoners van hun gebied onder de aandacht moeten worden gebracht in geval van een dreigend overhaast vertrek. „Niet dat dit op grond van de huidige verwachtingen van Rijkswaterstaat echt gevreesd moet worden, maar je kunt de natuur niet blindelings vertrouwen”, aldus burgemeester E. van Tellingen van Tiel. De drie crisiscentra in Gelderland hebben onderhng afgesproken dat zij, als er een dijkdoorbraak dreigt, een gelijkluidende brief voor bewoners zullen maken om verwarring te voorkomen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.