+ Meer informatie

Even langs bij de glasblazende Bas van der Wal

4 minuten leestijd

's Avonds is hij in zijn eigen glasblazerij te vinden, ingericht in een schuur achter zijn huis. Een uit de kluiten gegroeide hobby van de Leerdammer Bas van der Wal. Als negenjarige leerde hij het glasblazen van zijn vader. Die deed het eerst als beroep. „Leerdam telde destijds zes beroepsglasblazers. De tijden keerden zich echter. Van het glasblazen kon men niet meer leven. De beroepsblazers gingen allemaal failliet", zegt Bas. Vader Van der Wal maakte van zijn beroep zijn hobby en hield er toen een kleine bijverdienste aan over. Zes jaar geleden overleed hij, waarna zoon Bas de hobby van hem voortzette. Leerdam heeft nog een eigen glasfabriek. Maar die heeft niets met het kunstzinnige glasblazen van doen waar Bas van der Wal zich mee bezig houdt. In de Leerdamse glasfabriek worden flessen gemaakt van een totaal ander product dan waar Bas zijn figuren van blaast. Bas betrekt zijn materiaal uit Duitsland. Dat zijn staven massief glas en holle buizen van zo'n anderhalve meter lang. Dat glas wordt in Duitse fabrieken gemaakt uit een samenstelling van 99,7 procent zuiver zand, gemengd met dolomiet (een soort slak), soda (gemaakt van keukenzout), calumite (een soort hoogovenslak), natriumsulfaat (een afvalproduct bij kunststoffabricage) en kalk. Dit mengsel ijn dagelijks werk is tingieten. wordt verhit tot 1400 graden Celsius, waardoor het beoogde glas ontstaat waarmee Bas van der Wal werkt.

Erfenis
Op zijn werkbank staan twee branders. De ene is de erfenis van zijn vader. Op de andere oefent zijn zoon Carel. Onder de bank staan twee compressors. Ze dienen om de vlam aan te blazen. De bedrijvige Bas gaat meteen aan het werk. Hij draait een deel van de holle buis snel rond in de punt van de vlam. Daar wordt een hitte bereikt van 1600 graden Celsius. Omdat glas geen warmte geleid hoeft Bas niet bang te zijn dat hij zijn handen brandt. Dat gebeurt alleen wanneer je te dicht bij de vlam komt. Er ontstaat een bol, waarna Bas aan de buis trekt. In vaktermen heet dat "punten trekken", een karweitje dat normaliter zoon Carel is toebedeeld. Van die punten blaast Bas allerhande figuurtjes, zoals eenden, zwanen, olifantjes en glaasjes om kaarsen in te laten branden. Van de massieve glasstaven worden raamhangers gemaakt, in allerlei vormen. Ze worden opgevuld met geblazen figuurtjes. Als een volleerd kunstenaar laat Bas de toeschouwer verbaasd staan: zeer rap tovert hij een figuur uit de glaspunt te voorschijn. „Je moet er wel gevoel voor hebben", zo legt hij uit. „Een vaasje bij voorbeeld kan iedereen al gauw genoeg maken, maar figuren vormen toch een stukje kunstwerk. Je doet er toch al met al een jaar of tien over voordat je het vak tot in de toppen van je vingers beheerst." Van de massieve glasstaven fabriceert hij snavels en poten aan de geblazen figuren. Moeder Van der Wal is ook nog altijd nauw betrokken bij de hobby. Zij verft de snaveltjes van de figuren, punt er de oogjes op, doet een strikje hals en plakt figuren op een glasplaatje, waarvan de randen eerst door haar worden geslepen. De glasblazende Leerdammers beoefenen een aardige uit de kluiten geschoten hobby. Gaat er nooit eens wat mis? Bas licht het deksel op van een blikken trommel onder de werkbank. Die is aardig gevuld met breuk. „Kijk, een figuur maken is niet zo verschrikkelijk moeilijk. Het kom er op aan om deze tijdens het blazen heel te houden. Wanneer je het glas niet gelijkmatig verhit, ontstaat er bij afkoeling ongelijke krimping. Daardoor scheurt het en heb je er niets meer aan." Boven de werkbank hangen allerhande hulpstukken waarmee Bas het glas kan vastklemmen. Terwijl hij er een paar van demonstreert, is Carel ijverig bezig om van massieve glasstaven hele kleine lepeltjes te maken. Ook daar komt een soort tangetje bij kijken. In een ommezien liggen er een paar mosterdlepeltjes op tafel.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.