+ Meer informatie

Produktie Van Gelder niet stil voor 30 april

^a dringend verzoek min. Van Aardenne

2 minuten leestijd

DEN HAAG — De Raad in Bestuur van Van Gelder ïpier heeft gisteravond be)ten dat de papierproduk! in de vestigingen Velsen 1 Renkum tot 30 april zal ïrden voortgezet. Aanvanlijk zou de produktie in devestigingen na Pasen wor:n stopgezet.

5e Raad van Bestuur heeft zijn beit genomen op dringend verzoek van nister Van Aardenne van Economile Zaken en op aandrang van de vaste merconraiissie voor Economische ken. Dit om een behandeling door de iele Tweede Kamer (op 28 of 29 april) 1 de eventuele steunverlening aan n Gelder Papier mogelijk en zinvol te ken. 3verigens blijft de directie intussen 1 bij haar besluit, dat de tw^ee vestiigen dicht moeten. Een definitief ndpunt daarover zal ze bepalen nat het parlement heeft gesproken.

Verlies
iJet de voortzetting van de produktie iurende een week is een exploitatielies gemoeid van circa 750.000 gul1. „Dat geld is er altijd", verklaarde : PvdA-Kamerlid Van der Hek na oop van de commissievergadering. Pussen de 900 en 1000 werknemers van het Van Gelder-concern hebben donderdag op Het Binnenhof in Den Haag gedemonstreerd voor het behoud van de werkgelegenheid bij de met sluiting bedreigde papierfabrieken in Renkum en Velsen.

Terwijl de vaste kamercommissie van Economische en Sociale Zaken zich met de zaak Van Gelder bezig hield, riepen de demonstranten leuzen als: „Overheid doe je plicht. Van Gelder mag niet dicht." De groep demonstranten werd omwikkeld met papier van het noodlijdende bedrijf.

In een petitie gericht aan de leden van de vaste kamercommissie doen de werknemers nogmaals een beroep op regering en parlement om de nodige financiële middelen voor het concern beschikbaar te stellen. Volgens de werknemers kan er voor Van Gelder Papier „een gezonde basis worden gevonden, die het voortbestaan van een papierproduktie van voldoende omvang garandeert."

Uitspraak

De president van de rechtbank in Haarlem zal maandag uitspraak doen in het kort geding dat de ondernemingsraad van Van Gelder in Velsen tegen de Raad van Bestuur van Van Gelder Papier had aangespannen.

Dit heeft de president, mr. H. F. van den Haak, donderdagavond beslist nadat de raad had besloten de vestigingen in Renkum en Velsen tot 30 april te laten doordraaien.

Tijdens de zitting verklaarde de raadsman van de Raad van Bestuur van dememingsraad in Velsen. Alleen de centrale ondernemingsraad zou gesprekspartner zijn.

Namens de ondernemingsraad gaf raadsman mr. Hogerzeil een toelichting op de plannen van de OR om in een afgeslankte vorm door te gaan waardoor ongeveer vierhonderd van de bijna achthonderd arbeidsplaatsen zouden kuimen worden behouden. Hij bestreed de opvatting dat de raad niet met de OR zou hoeven praten. Volgens hem is de raad daartoe op grond van de wet op de ondernemingsraden wel verplicht.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.