+ Meer informatie

Gelderse statenleden boos op minister

2 minuten leestijd

ARNHEM — Vertegenwoordigers van alle fracties in provinciale staten van Gelderland hebben vrijdagmiddag zeer boos gereageerd op weer nieuwe plannen van minister De Oaay Fortman van binnenlandse zaken over indeling van het land in de provincies nieuwe stijl. Eerst kwam het ministerie met ontwerpen voor 44 gewesten, later met een plan tot de instelling van 26-miniprovincies en eind februari van dit jaar met een provinciale indeling in 24 provincies.

In de commissie bestuurlijke organisatie uit de provincie verklaarde gedeputeerde mr. J. A. M. Hendrikx er niet aan te denken aan het verzoek van de minister te voldoen om uiterlijk 1 juni met het oordeel van de provincie over de nieuwste ideeën te komen. De heer Hendrikx zei er evenmin voor te voelen de gemeenten en de gewesten opnieuw te benaderen. „Het nieuwe plan bevat nauwelijks nieuwe elementen voor een hernieuwde discussie het heeft geen enkele zin om alles weer overhoop te halen", zo zei hij.

In veel krachtiger bewoordingen kwam de kritiek van de statenleden, die al hun eerder werk voor niets zeiden te hebben gedaan. De inspraak van de provincie en ook van het interprovinciaal overleg is nauwelijks terug te vinden in de nieuwste ontwerpen. Daarin werden node gemist een aanduiding van de taken van de nieuwe provincies en van de gigantische financiële gevolgen van de nieuwe indeling die in de miljarden loopt.

Het.-grootst was de verbolgenheid echter over de gevolgde procedure. ,,We staan voor joker. Dit ministerie is totaal niet in staat leiding te geven aan dit proces van bestuurlijke reorganisatie. We moeten de minister zeer krachtig laten weten het volstrekt oneens te zijn met de gang van zaken", zo verwoordde PPR-fractievoorzitter Wouter van Dam het algemene gevoelen van de statencommissie.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.