+ Meer informatie

WARME BROODJES UIT SUPERMARKT

3 minuten leestijd

Supermarkten in Nederland zulen biimenkort zelf broodjes kunnen gaan bakken, van kant en Maar diepvriesdeög en in ovens met drie bakruimten, zodat er meer soorten tegelijk kunnen worden gemaaJöt.

De eerste twee ovens komen donderdag in bedrijf in een Albert Heijn-supermarkt aan het Bulkslotermeer in Amsterdam-Noord en een Centra-supermarkt in het winkelcentrum Zijdelerwaard te Uithoorn. Over enige weken komen nieuwe exemplaren te staan in Castricum en Aalsmeer, en in oktober of november wordt een tweede serie van ongeveer zes oves afgeleverd.

Het systeem is, als een variant op wat in Amerika en Engeland al enige jaren bestaat, ontwikkeld door het Meneba-concern, dat vond dat er iets gedaan moest worden aan de achterblijvende omzet van kleinbrood in de levensmidddelendwinkels. Alleen supermarkten die hun brood met bediening, dus van achter de toonbank, verkopen, mogen meedoen.

Meneiba verkoopt de ovens plus rijsfcast e.d. aan de supermarkten voor ƒ 14,500,- per stuk, zonder licentiereohtern te berekenen. De ontwikkelingskosten neemt het concern dus voor eigenre kening, maar het eist van de kopers wel dat die het deeg van Meneba afnemen. Franohise-overeenkomsten worden niet gesloten. De ovens worden uitsluitend voor Meneiba gemaakt door een Nederlandse ovenbouwer, van wie de naam geheim wordt gehouden. DEEG

Voor het deeg, dat diepgevroren naar de supermarkt wordt gebracht en daar ook diepgevroren wordt bewaard, heeft Meneba een aparte produktiewijze ontwikkeld, waardoor het langer houdbaar is en de gistwerking, dus de rijskratsht, niet verloren gaat.

In de rijsikast, die ook in de su permarkt wordt geplaatst, kan het deeg in 70 minuten ontdooien en rijzen. Daarna neemt het bakken, afliankeldjk van de soorten, 15 a 20 minuten in beslag. Baktijden voor verschillende soorten kleinbrood lopen erg uiteen, maar als grof gemiddelde kan men een produktiecapacitelt van ongeveer honderd broodjes per uur nemen.

Het supermarktpersoneel dat de ovens bedient heeft genoeg aan een opleiding van enkele dagen door Menelba-mensen. Een echte bafckersopleiding is niet nodig.

Meneba gelooft dat het systeem snel rendabel is te maken, al is het dan nogal arbeidsintensief en a] zijn er veel investeringen voor gedaan: men heeft een periode van twee jaar van research en proefnemingen achter de rug. De toegevoegde waarde van kleinbrood, veel gunstiger dan die van grootbrood, zal het concern daarvoor lonen, zo meent het zelf. DRAAIOVENS

In Amerilka bestaat een soortgelijk systeem al drie of vier jaar en vandaar is het naar Engeland overgewaaid. Men werkt daar met draaiovens, zoals die voor het grillen van kippen worden gebruikt. Meneba vond dat systeem minder bruikbaar voor de Nederlandse broodsoorten en dokterde er daarom zelf een uit. Grof geBchat zou men er hier in Nederland, zoals de zaken er nu voor staan, op z'n hoogst drieduizend supermarkten mee kunnen bereiken. Dat is namelijk het aantal dat Straks ook warme broodjes aan de kassa. brood in bediening verkoopt.

Meneba ziet in dit systeem geen aantasting van de positie van de ambachtelijke bakker met zijn gevarieerde assortiment. Die variatie kan Meneba er ook met dit nieuwe systeem niet in brengen: „het blijft diepvriesdeeg".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.