+ Meer informatie

„Geen onderzoek naar abortustoerisme "

Minister deelstaat: Slechts één geval

2 minuten leestijd

DUSSELDORF/BRUSSEL (DPA/ANP) - De minister van justitie van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, Rolf Krumsiek, heeft gisteren verklaard dat volgens het eerste onderzoek in de deelstaat slechts één geval bekend is geworden waarin een vrouw gynaecologisch onderzoek heeft moeten ondergaan, maar dat beschuldigingen van gerichte maatregelen tegen vrouwen die uit Nederland Duitsland binnenkomen niet steekhoudend zijn gebleken.

In het geval van deze vrouw, afkomstig uit Zuid-Duitsland, was volgens de minister officieel door de officier van Justitie alleen toestemming gegeven voor een bloedproef, daar zij samen met twee begeleiders was aangehouden op verdenking van overtreding van een wet op verdovende middelen. Bij het onderzoek in verband daarmee hadden beambten documenten gevonden die wezen op abortus in een Nederlandse kliniek. Een van haar begeleiders, die zei haar echtgenoot te zijn, gaf ook toe dat de vrouw in Nederland was geaborteerd, aldus de minister.

Hij zei dit naar aanleiding van een artikel in het Duitse weekblad Der Spiegel. Die schreef in zijn editie van maandag dat Duitse douanebeambten om bewijzen te zoeken dat zij in Nederland een abortus hebben ondergaan, Duitse vrouwen bij terugkeer in hun land dwingen fysiek onderzoek te ondergaan.

Aan de Duits-Nederlandse grens in de deelstaat Noordrijn-Westfalen zijn volgens het blad herhaaldelijk vrouwen vastgehouden die ervan werden verdacht naar Nederland te zijn gereisd voor zwangerschapsonderbreking. Een aantal verdachten werd daarbij gedwongen zich door artsen gynaecologisch te laten onderzoeken. Volgens Der Spiegel wordt de helft van alle gevallen waarnaar in Duitsland politie-onderzoeken worden gedaan op verdenking van artikel 218, overtreding van de Duitse abortuswetgeving, uitgevoerd aan de grens met Nederland.

Sociaal advies

In het Duitse wetboek van strafrecht is ook een in het buitenland begane zwangerschapsafbreking strafbaar gesteld. Kan de betrokken vrouw echter een wettelijk voorgeschreven sociaal advies voor de abortus overieggen, dan blijft bestraffing achterwege.

In het gebied van de voormalige DDR geldt daarentegen de zogenoemde perioderegeling, volgens welke afbreking van de zwangerschap tot de twaalfde week over het algemeen niet strafbaar is.

Het Europees Parlement zal volgende week op verzoek van de socialistische fractie aandacht besteden aan het optreden van de Duitse douane tegenover vrouwen die zich in Nederland zouden hebben laten aborteren, zo heeft de PvdA-fractie in het pariement gisteren bekendgemaakt. PvdA-Europarlementariër Mathilde van den Brink heeft een ontwerp-resolutie ingediend waarin wordt opgeroepen tot onmiddellijke stopzetting van de „intimiderende praktijken" die in een aantal gevallen tot een gedwoiigen gynaecologisch onderzoek hebben geleid.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.