+ Meer informatie

Duitsland viert val van Muur

1 minuut leestijd

BERLIJN - De Duitsers hebben gisteren de eerste verjaardag gevierd van de val van de Berlijnse Muur, waarbij een levendig dispuut werd gevoerd over wie nu eigenlijk een jaar geleden de poorten heeft opengezet.

De joodse gemeenschap herdacht op deze zelfde dag een heel wat somberder gebeurtenis: de nacht, nu 52 jaar geleden, waarin nazi's overal in het land pogroms uitvoerden op joodse burgers, en die de geschiedenis is ingegaan als de Kristallnacht.

De herdenking van de val van de Muur werd met de nodige vreugde gevierd. Een plechtige bijeenkomst vond plaats aan de oever van de Spree in het centrum van Berlijn, waar 200 mensen werden herdacht die in de 28 jaar dat de Muur heeft bestaan zijn omgekomen bij ontsnappingspogingen.

Bij een van de grensovergangen waar duizenden Oostduitsers vorig jaar de vrijheid tegemoet stroomden, werd een monument onthuld — een vierkant stuk van de Muur met onder meer de uitspraak van Willy Brandt: „Berlijn zal leven en de Muur zal vallen".

De Kristallnacht werd door de joodse gemeenschap herdacht met een bijeenkomst van ongeveer 3000 mensen in een synagoge in het voormalige Oost-Berlijn.

Zie ook pag. Accent-bijlage.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.