+ Meer informatie

Fototips

4 minuten leestijd

• Een eenvoudige tip om boeiender foto's te maken: ga bij de opname vooral niet te ver van uw onderwerp staan. In 't algemeen zijn beeldvullende foto's, die van dichtbij zijn genomen, boeiender en vertellen ze méér dan foto's, waarop ook de niet van belang zijnde omgeving van het te fotograferen onderwerp te zien is. Dat ;eldt vooral bij het maken van deurendia's omdat bij dia's achteraf niets meer aan het formaat kan worden veranderd.

Regenweer

• Veel amateurs weigeren opnamen te maken in regenweer omdat ze bang zijn voor het nat worden van hun camera, niet geheeV ten onrechte overigens. Anderen zeggen, dat het toch onmogelijk is, omdat de regen op de lens en de zoeker slaat en er dan niets van terecht komt. U kent allemaal de plastic weggooi-drinkbekers zoals voor drankautomaten. Ze bestaan ook in wat bredere vorm voor consumptie-ijs. Wel, als u zo'n beker in de lengte halveert, zodat u twee halve bekers overhoudt, dan kunt u één zo'n helft met plakband of hechtpleister als een kap boven het objectief aanbrengen. Het wordt dan een camera met een luifel, die enige bescherming tegen de regen biedt. Na het fotograferen moet u de eventueel toch nat geworden plekken natuurlijk wel meteen afdrogen.

Verbindingselementje

• Veel bezitters van een pocketcamera flitsen met het z.g. flitsblokje, dat licht brengt waar de omstandigheden om te fotograferen niet ideaal zijn. Er zijn wel elektronenflitsers voor pocket-camera's, maar die pasten voorheen niet ahijd op alle camera's. Dat probleem is nu opgelost: een eenvoudig verbindingselementje (een z.g. adapter) maakt het mogehjk een elektronenflitser te gebruiken in combinatie met pocket-camera's, die een flitsblokaansluiting hebben. Uw fotohandelaar zal u graag informeren.

Geen negatief
• Vroeger was er een kostbaar tussennegatief nodig als men een afdruk wilde hebben van een bestaande foto, waar geen negatief meer van beschikbaar was. Nu is het maken van een foto van een foto geen enkel probleem en zijn de kosten bij het normale 9 x 13 cmformaat, gering. Uw fotohandelaar kan u er alles over vertellen.

Flitslicht
• Wie nu binnenshuis geslaagde foto's wil maken, kan niet zonder flitslicht. Of maakt gebruik van een extra gevoelig filmpje van 400 ASA (27 DIN). Dat laatste zal vooral het geval zijn als u de sfeer van een gezellig avondje wilt vastleggen, want met zo'n gevoelige film is het mogelijk om bij' kaarslicht sfeervolle foto's te maken, mits u wel zorgt voor wat aanvullend huiskamerlicht.

Dia's
• Er komen voor mensen, die graag dia's en dia-series maken, steeds meer mogelijkheden. Eén daarvan is het overvloei-apparaat, dat met behulp van een dubbelprojector of via twee projectoren zorgt voor ,,overvloeiende" beelden. Het zwarte beeld tussen twee dia's in is dan verdwenen, er is nu een ruime keus uit deze z.g. dissolve-units en ook de prijzen zijn nu zeker binnen het bereik van de hobbyist.

Intervaltimer
• Niet iedereen doet het dagelijks, maar 't is toch goed om te weten, dat het maken van een film van een bloemknop, die op de film in enkele seconden opengaat, een stuk gemakkelijker is geworden met de intervaltimer. Dat apparaatje heeft een uurwerk en dat zorgt er voor, dat er bijvoorbeeld elk kwartier met de filmcamera een enkelbeeldopname wordt gemaakt. Het effect van zo'n film is verrassend en wie zich bezighoudt met het filmen van de natuur zal er veel plezier aan beleven.

Portretfoto's maken

• Wie vaak fotografeert, komt nogal eens voor de vraag te staan op welke wijze je een goed portret van iemand kunt maken. Je leert zoiets al doende, maar natuurlijk is het ook mogelijk die kennis te verkrijgen via een boek, waarin de ervaringen van een bekwaam portretfotograaf zijn vastgelegd. Zo'n boek is er en het heet „De techniek van de portretfotografie". Het werd geschreven door René Bouillot en bespreekt, met vele honderden voorbeelden, alle facetten van het maken van een portret. Het boek is verkrijgbaar bij de fotohandel en kost ƒ 44,75 (uitgave Elsevier - Amsterdam).

Foto-tiplijn

• De telefoon is een veelzijdige informatiebron. In dit kader past ook de foto-tiplijn. Wie 020- 227222 belt, hoort een actuele of algemene foto- of filmtip, dieop dat moment nuttig kan zijn. Een nummer om te noteren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.