+ Meer informatie

Polygram ziet '91 met vertrouwen tegemoet

Van cd-video wordt veel verwacht

2 minuten leestijd

LONDEN (ANP) — Polygram ziet de resultaten over 1991 met vertrouwen tegemoet. Het aantal nieuwe titels zal beduidend boven dat van 1990 liggen, waardoor de groei in winst en omzet de stijgende lijn van de afgelopen vijf jaar zal voortzetten. Dat zei J. Cook, financieel directeur van Polygram, gisteren in een toelichting op de voorlopige jaarcijfers van de muziekmaatschappij in Londen.

Voor Polygram was 1990 een recprdjaar. De omzet nam toe met 27,9 procent van ƒ 4105 miljoen naar ƒ 5252 miljoen. De nettowinst ging van ƒ 333 miljoen naar ƒ 357 miljoen. De winst per aandeel kwam uit op ƒ2,10 tegen ƒ2,08 in 1989. Vorig jaar stonden gemiddeld tien miljoen meer aandelen uit dan in het voorgaande jaar, 170 miljoen tegen ruim 160 miljoen. Voorgesteld wordt een dividend van ƒ 0,50 per gewoon aandeel. Het is de eerste dividendbetaling over een heel boekjaar sinds Philips 20 procent van de aandelen naar de effectenbeurs bracht (december 1989).

Polygram verwacht dit jaar een sterke omzetbijdrage van de aan de kernactiviteit -muziek— verwante activiteiten zoals cd-video. Videoprodukten bepaalden al in 1990 7 procent van de totale omzet. Dat aandeel moet in 1991 toenemen tot 10 procent. Ook over de interactieve cd zijn de verwachtingen hoog gespannen. '' Sterkste groeier

President-directeur Alain Levy (hij verving op 1 januari 1991 David Fine) noemde de interactieve cd zelfs de „sterkste groeier van de jaren negentig". Polygram wil vooral interactieve cd's introduceren die een mix bieden van vermaak -lees: muziek en educatie.

Polygram, voor 80 procent in handen van Philips, steunt uiteraard het "Digital Compact Cassette"-project (DCC) van Philips. Dit produkt vertoont een sterke overeenkomst met de gewone compact cassette, met dit verschil dat DCC de kwaliteit van

ALAIN LEVY ... interactieve cd... een compact disc evenaart. Polygram wil begin 1992 honderd DCC-titels op de markt brengen. Ook de kernactiviteiten van Polygram, de muziekcassette en de conipact disc, zijn echter niet uit beeld.

Over 1990 toonden de directeuren zich uiterst tevreden. Ondanks forse reorganisatiekosten in de Verenigde Staten, die samenhingen met de integratie van A-l-M en Island Records, de lagere dollarkoers en minder 'nieuwe produkties steeg de winst tot een recordhoogte.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.