+ Meer informatie

Leider mislukte opstand door militairen gedood

Rust in Bangladesj weergekeerd

2 minuten leestijd

DACCA — De leider van de mislukte legeropstand in de havenstad Chittagong, generaal Manzur, is gedood. Dat heeft radio Bangladesj dinsdagochtend bekendgemaakt. Eerder had het officiële persbureau van Bangladesj gemeld dat generaal Manzur door de politie was gearresteerd bij Fatitsjari op honderd kilometer van Chittagong.

Waarnemend president Abdus Sattar verklaarde maandagavond voor de radio dat de moordenaars van president Ziaur Rahman, wiens dood in Chittagong zaterdag de opstand inluidde, zouden worden berecht en volgens de wet gestraft. De regering van Bangladesj had een geldsom van 30.000 dollar uitgeloofd voor de gevangenneming „dood of levend" van generaal Manzur.

Morgen begrafenis
Radio-Bangladesj meldde later dat regeringsgetrouwe militairen generaal Manzur gedood hadden. „Opgewonden soldaten schoten hem dood toen zij Manzur en zijn gezin maandag begeleidden van het dorpje Fatitsjari naar Chittagong. Manzur werd in het 65 km ten zuidoosten van Chittagong gelegen Fatitsjari gevangen genomen toen hij probeerde met zijn vrouw en drie kinderen naar India te vluchten na de mislukte staatsgreep.

Volgens de autoriteiten is nu de rust weergekeerd in het land. Uit militaire bron vernam Reuter maandagavond hoe de moord op Ziaur Rahman in zijn werk is gegaan. Zaterdagmorgen vroeg bestormden de militaire opstandelingen het gastenverblijf van de regering in Chittagong. De president werd doorzeefd met kogels toen hij de deur van zijn kamer opende om te zien wat er aan de hand was. In totaal werden acht mensen gedood bij de aanval, onder wie een veiligheidsofficier, een officier van de wacht en een van de aanvallers.

Tienduizenden Bengali's trokken maandag langs de met bloemen bedekte baar van de vermoorde president. Er ontstond een rij van twee km. Ziaur Rahman zal morgen met militaire eer worden begraven. Waarnemend president Abdus Sattar prees maandagavond in een radio-uitzending de vermoorde president om het herstel van de democratie in Bangladesj. Hij zei verder dat de moordenaars zullen worden vervolgd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.