+ Meer informatie

Code aanvaard voor surrogaat moedermelk

1 minuut leestijd

GENEVE — De Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties in Geneve heeft woensdag met overweldigende meerderheid - de Verenigde Staten geheel op zichzelf terugwerpende een internationale code voor het aan voorschriften binden van het op de markt brengen van borstvoedingsurrogaten goedgekeurd.

Negen lid-staten onthielden zich van stemming, maar alle belangrijke bondgenoten van de Verenigde Staten, Japan uitgezonderd - dat zich ook onthield - stemden vóór, omdat de code vrijwillig en niet verplicht is.

Amerikaanse woordvoerders verklaarden dat de nieuwe regering van president Ronald Reagan van mening was dat de nieuwe code met zijn, zij het vrijwillige, verbod op het adverteren met en marketen van babyvoeding als vrijwel gelijk aan borstvoeding, in strijd was met de Amerikaanse wetgeving over de vrijheid van meningsuiting en vrije onderneming.

In de wandelgangen van de WGO is krachtig door fabrikanten van borstvoedingssurrogaten tegen de code stemming gemaakt, waarbij zij aanvoerden dat een afdeling van de Verenigde Naties niet zou moeten proberen de internationale handel te regelen.

De handel in borstvoedingssurrogaten beloopt een bedrag van 2 miljard dollar per jaar, waarvan zich voor 1 miljard afspeelt in de derde wereld.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.