+ Meer informatie

Koningshavenbrug zaterdag omhoog

Scheepvaart tijdelijke doorgang

2 minuten leestijd

ROTTERDAM — Twee drijvende bokken zullen zaterdag het beweegbare deel van de Koningshavenbrug lichten om de scheepvaart doorvaart te verlenen. In verband daarmee zal het treinverkeer vanaf zaterdagavond 3 juni om 21.40 uur zijn gestremd. Reizigers tussen Rotterdam-CS en Rotterdam-Stadion worden dan met bussen vervoerd. Zondagochtend beginnen de treinen weer op de gewone tijd te rijden.

JDeze „service" aan de scheepvaart kost volgens een woordvoerder van de Nederlandse Spoorwegen ongeveer een kwart miljoen gufden. üe brug werd 10 mei zwaar beschadigd doordat de Nedlloyd Bahrein er tegenaan voer. Het treinverkeer kon pas afgelopen zondag worden hervat. Het scheepvaartverkeer was de eerste week na de botsing gestremd en ook sinds de hervatting van het treinverkeer.

Bij de Spoorwegen verwacht men, dat het definitieve herstel van de brug nog wel tot 12 juni zal duren. Tot die tijd kan zij niet op de normale wijze worden geopend. Maar het zit er vanwege de hoge kosten niet in, dat er na zaterdag nog eens drijvende bokken zullen worden ingezet om doorvaart voor schepen mogelijk te maken.

Kosten

De totale door de aanvaring veroorzaakte schade valt volgens de NSwoordvoerder nog niet te becijferen. In ieder geval gaat het om een gigantisch bedrag.

Ue opening van de Koningshavenbrug is vooral belangrijk voor Boele's scheepswerven in Ridderkerk. Dit bedrijf repareert voornamelijk grote zee.schepen, die geen gebruik kunnen maken van de alternatieve route via Dordrecht en de Noord. Voor Boele had dit tot gevolg dat het bedrijf geen nieuw werk meer kreeg vanaf het moment dat de scheepvaart de spoorbrug niet meer kon passeren.

Werktijdverkorting

De situatie werd zelfs zo ernstig, dat de werf werktijdverkorting moest aanvragen, aanvankelijk voor ruim de - ~ helft van de 900 man personeel. Later, menende dat het beweegbare deel van de brug een week later dan de bedoeling was werd teruggezet, kon het aantal beperkt blijven tot ongeveer 250 man.

Er liggen nu vier gerepareerde sche- § pen te wachten totdat de brug zaterdag open gaat. Hoeveel nieuwe schepen er verwacht worden, kon de woordvoerder van de werf niet precies meedelen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.