+ Meer informatie

De Golf maakt het Volkswagenprogramma af

7 minuten leestijd

Eindelijk is het dan zover. ]\a de Passat, de introductie van de Sirocco, nu de Golf. Wie de Golf vergelijkt met het oude karretje, kan zich niet indenken, dat ze beide uit dezelfde stal komen. De verkoop van de Golf zal dezer dagen starten. De prijs is nog niet bekend, maar zal tussen de f 9.000,- en f 11.000,- liggen, al naar gelang het model.

Ruimte

Met zijn lengte van 3,70 meter, is de Golf een zeer compacte auto. Van binnen biedt hij erg veel ruimte. Been-, schouder- en,hoofdruimte zijn afgestemd op Europese lichaamsmaten. In de 'Golf kunnen vier volwassenen kiOmfortabel reizen. De Golf is leverbaar in 2- en 4-deurs uitvoeringen, die beide zijn voorzien van een grote achterklep. De zitting van de achterbank kan naar voren, de leuning naar boven worden weggeklapt. Bij de luxe uitvoering behoort standaard een afdekplaat („hoedenplank") voor de bagageruimte.

De bagageruimte heeft een inhoud van 350 liter. Bij naar voren geklapte achterbank, wordt het een zeer grote laadruimte: 122 om lang, 95 cm hoog en 90-137 cm breed.

Aandrijving

De Golf heeft voorin een dwarsgeplaatste viercilinder-lijnmotor. Er zijn twee motoruitvoeringen, beide geschikt voor gebruik van n ormale benzine: 1,1 liter, 50 pk/37kW; 1,5 liter, 70 pk/51kW.

De versnellingsbak — met vloerschakeling (pook) — telt vier versnellingen. De 1,5 liter-motor is ook leverbaar met automatic.

Beide motoruitvoeringen zijn watergekoeld en hebben een vijfvoudig gelagerde krukas, een bovenliggende nokkenas met tandriem-aandrijving (eenvoudig en geruisloos) en een automatische choke. De 1,1 liter-motor onderscheidt zich van de 1,5 litermotor door een afwijkende cilinderkop. Bij een blik in de motorruimte zijn de beide motoruitvoeringen op het eerste gezicht te herkennen: de 1,1 liter-motor helt naar voren, de 1,5 liter-motor naar achteren.

Onderstel

Het onderstel van de Golf heeft een lange wielbasis en een grote spoorbreedte, waardoor de voordelen van voorwielaandrijvtng optimaal worden benut. De Golf heeft voor en achter onafhankelijke wielophanging en veerpoten. De voorwielen worden geleid

Bij belading van de auto verandert het weggedrag niet, dank zij de progressieve voor- en achtervering en de uitgebalanceerde asdrukverhoudlng. Speciale aandacht bij de Golf is besteed aan de geluidsisolatie. Door deze geperfectioneerde technische conceptie onderscheidt de Golf zich — qua comfort en geruisloosheid — van andere auto's in zijn klasse. De tandheugel-besturing werkt licht en exact. De zelfcorrigerende stuurinrichting zorgt/ ervoor, dat de bestuurder de Golf ook in extreme omstandigheden goed onder controle houdt. Bijvoorbeeld bij het doorslippen van een wiel op een gladde v/egkant. De Golf blijft vast in zijn koers.

Remmen

Ook het diagonaal gescheiden tweekrings-remsysteem vormt — uiteraard in combinatie met de zelfcorrigerende stuurinrichting — een belangrijke bijdrage tot het zelfcorrigerende effect van de Golf in kritieke situaties. De Golf met 1,1 liter-motor heeft voor en achter trommelremmen met oplopende remschoenen. De 1,5 liter Golf-modellen hebben voor, op hun hogere prestaties afgestemde schijfremmen met zwevende remzadels en zijn bovendien uitgerust met een rembekrachtiger. De 1,5 liter-uitvoeringen met automatic, hebben bovendien een remkrachtregelaar voor de achterwielen.

Carrosserie

De karrosserie van de Golf is ontworpen door de bekende Italiaanse auto-styUst Giorgio Giugiaro. Zijn uitgangspunt is daarbij geweest: een volledig op de praktijk afgestemde auto maken. De Golf biedt dan ook een maximum aan nuttige ruimte en veiligheid. De lage taille-lijn maakt hem overzichtelijk. De aflopende motorkap biedt, tot vlak voor de auto, een optimaal uitzicht op de weg. Het grote glasoppervlak in de achterklep maakt achteruit-rijden erg gemakkelijk. De geïntegreerde regenlijsten verminderen het rijwindgeluid en voorkomen het vuilworden van de zijruiten. De gewelfde spatborden houden opspattend vuil tegen. De spoiler aan de voorzijde is slechts een van de vele componenten van de in windtunnel geperfectioneerde aërodynamische vormgeving van de Golf.

Veiligheid

De dwars voorin geplaatste motor levert niet alleen ruimtewinst op, maar maakt het ook mogelijk dat deze compacte auto een optimale kreukelzone heeft. Voor een goede flanfcbeveiliging zorgt de bodem-/ chassisgroep mgt dwarsversteviging. De portieren zijn zeer stevig geconstrueerd. De verankering van scharnieren en sloten weerstaat de zwaarj ste beproevingen, zonder dat de deuren gaan klemmen. De structuur van de passaglerscel is zeer stabiel. Ook de achterkant heeft een op maximale veiligheid afgestemde Icreukelzone. De benzinetank bevindt zich uiteraard binnen het door de achteras beveiligde gebied. De instrumenten en bedieningsorganen zijn ingebouwd in een overzichtelijke dashboard-unit. 
De uitgebreide veiligheidsvoorzieningen van de Golf gaan — in geval van schade — niet gepaard met hoge reparatiekosten. De voorspatborden zijn aan de karrosserie geschroefd; andere karrosseriedelen zijn gemakkelijk uitwisselbaar. 

Toelaatbaar aanhangwagengewicht, kg geremd/ongeremd 800/400

Onderhoud

Door zijn goede toegankelijkheid, is 'de Golf ook wat betreft zijn onderhoud goedkoop. In iedere Golf zit een centraal „stopcontact" voor aansluiting op de VW-computerdiagnose. Olieverversen is slechts tweemaal per jaar — of om de 7500 km — nodig; computerdiagnose met onderhoudspakket slechts eens per jaar — of om de 15.000 km.

Modellen

De basismodellen zijn alle zowel 2als 4-deurs leverbaar. Het zijn: Golf 1,1 Uter-motor, basisuitvoering; Golf 1,1 liter-motor, luxeuitvoering; Golf S 1,5 liter-motor, basisuitvoering; Golf LS 1,5 liter-motor, luxeuitvoering. De Golf S en LS zijn tevens leverbaar met automatic.

Afmetingen

Wielbasis 2400 mm. Spoorbreedte voor/achter 1390/1350 mm. Grootste lengte, breedte, hoogte, 3705 (L-model 3723), 1610, 1410 mm. Kleinste bodemvrijheid bij toelaatbaar totaalgewlcht: 125 mm. Draaicirkel ca. 9,8 m.

Bijzondere uitvoeringsdetails

Gekombineerd ventilatie-verwarmingssysteem met traploos regelbare menging van frisse en warme luchtë Ventilator (bij „L"/„LS"-modellen met 2 snelheden) werkt onafhankelijk van toerental en snelheid. Warme luchtvoorziening door koelwaterwarmtewisseling. Luchtafvoeropeningen in de sponning van de achterdeur. Frisse-warme luchtverdeling via een breedband uitstroomopening onder de voorruit. 2 zijruitdefrosters links en rechts op het dashboard, ook naar de voetruimte gerichte uitstrocmopeningen. De heïe installatie kan door 3 horizontaal in het dashboard geplaatste schuifhendels worden bediend. 
Daarvan onafhankelijk, 2 frisse luchtuitstroomopeningen links en rechts op het dashboard, waai'bij de uitstroomrichting wordt geregeld via jalouzieroosters.

Interieuruitvoering

Voorstoelen 13-voudig (bij de 4-deurs uitvoering 12-voudig) verstelbaar met viervoudig verstelbare rugleufiing. Veiligheidsrugleuning vergrendeling bij de 2-deurs uitvoering. Achterbank ter vergroting van de bagageruimte naar voren neerklapbaar. Vloer met rubbermatten. Voetruimte, wielkasten en vloer vande bagageruimts met haarvilt bekleed. Schokabsorberend dashboard met zwart oppervlak. Reflexvrije instrumentenomlijsting.

Instrumentarium

Snelheidsmeter met kilometerteller en' benzinemeter. Controlelampjes voor clignoteur, grootlioht, dynamo, oliedruk en koelwatertemperatuur. Energie-absorberend stuurwiel met stootplaat. Veiligheidsdeurgrepen, 2 beklede zonnekleppen, veiligheidsbinnenspiegel, 1 asbak, handschoe nenkastje en een klein bergvak in het dashboard, 2 kledlnghaken. Binnenverlichting met deurcontactschakelaar aan de kant van de bestuurder. Ruitewisserinstallatie met 2 wissnelheden en tip-wiscontact. Ruitesproeiers met voetpomp. Clignoteur met automatische teruslag, inhaal- en waarsohuwingslichtschakeling. Lichtsignaal: x-kontakt (terugschakeling van groot- of dlmlicht naar stadslicht bij het starten en bij uitschakeling van de motor). Autogordels voor en bevestigingspunten achter. Beschermende laag op bodem en wielkasten. Steenslagbescherming voor de achterspatborden.

Extra voor „L"/„LS"modellen

Sierlijsten om de grile, voorruit. achterruit, zijramen. Sierlijsten op de taillelijn voorzien van een rubberstrip, sierlijsten onder de deuren en aan' de onderkant van de achterklep. Voorstoelen verstelbaar tot ruststand. Stuurwiel bekleed met kunststof, beklede stootplaat, bestuurderszonneklep zijdelings zwenkbaar. Make-up spiegel in de zonneklep van de passagier. 
Flexibele handgreep voor de passagier, 2 handlussen voor de achterpassagiers. Veiligheidsarmleuningen op alle deuren, bij de 2-deurs modellen zijn de armleuningen voor de achterpassagiers gevormd in de achterzijwandbekleding. Bagage-afdekplaat automatisch meezwenkend bij het openen van de achterklep. Gasdempers voor het makkelijk openen van de achterklep. Luxueuze interieurbekleding en extra geluidsisolatie. Brede, aluminium dorpellijst. Twee deurcontactschakelaars. Asbak achterin. Afsluitbaar handschoenenkastje. Bekleed dashboard. Instrumentenunit met metaaleffect. Elektrische klok gecombineerd met koelwater-temperatuurmeter.
Dagkilometerteller.
Traploos regelbare instrumentenverlichting,
sigarette-aansteker.
Tweetraps ventilator voor het verwarmingsfrisse luchtsysteem.
Verlichting van de asbak in het dashboard, 
sigarette-aansteker en extra bergvak. 
Verlichting van de verwarm
ings-ventilatie bedieningshendels.
„L"-respectievelijk ,,LS"-aandulding op de achterklep.

Extra's tegen meerprijs

Elektrische achterruitverwarming.
Automatische versnellingsbak, inclusief remkrachtregelaar (niet bij 50 pk motor). Schuifdak met automatisch windscherm. Voorstoelen met hoofdsteunen.
Afdekking van de bagageruimte (bij „L" modellenserie).
Kunstleren bekleding. 
Benzinekachel 
met 24 uur voorkeur schakelklok.
Buitenspiegel aan de rechterzijde.
Automatische oprolbare autogordels.
Staalgordelradiaalbanden 175/70 SR 13 met stalen velgen 5Jxl3. 
Aluminium 
sportwielen 5Jxl3 met staalgordelradiaalbanden 175/70 SR 13.
Complete radioset. 
Voorruit van triplex glas. 
Zonwerend glas rondom, met voorruit in triplexglas. 
Ruitenwisser 
intervalschakeling met waswis automatic. 
Koplamp sproei-installatie.
Halógeen unit (H4). Mistachterlamp:
Accu met een capaciteit van 36 Ah. 
Dubbeltonige hoorn. 
Atsluitbare 
tankdop.

M-pakket

Afdekking van hét reservewiel.
Elektrische pomp voor de ruitesproelinstallatie. 
Achterruitverwarming.
Rubberstrips op de bumpers. Antiverblindlngsbinnenspiegel. 
2 achteruitrijlampen.
Slechtweer-pakket 
Wisselstroomdynamo 55 A max, (ca.770 W). 
2 halogeen mistlampen.


Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.