+ Meer informatie

Rechts extremisme

1 minuut leestijd

BONN — Westduitse wetgevers die zich ongerust maken over een heropleving van rechts extremisme bereiden harde nieuwe regels voor tegen de verspreiding van nazi-propaganda, aldus minister van justitie Jurgen Schmude. In een interview, in het vakbondsblad „Metall" gepubliceerd, zegt Schmude dat de nieuwe wetten zijn bedoeld om hiaten in de wetgeving weg te nemen en wel óp de volgende gebieden: • Distributie van boeken als Hitlers „Mein Kampf", • Verkoop van nazi-symbolen en # Nieuwe pamfletten en boeken die de uitroeiing van joden en anderen door de nazi's ontkennen.

Boeken die het nazisme progageren zijn al verboden, maar er zijn manieren om door de mazen van de wetgeving te glippen, aldus Schmude. „Zo is het momenteel nog niet verboden Hitlers „Mein Kampf" uit te brengen en te verspreiden. Wanneer men hierin echter een voorwoord schrijft dat een nieuwe editie een anti-constitutioneel karakter geeft, kan men worden vervolgd. Verder is de verspreiding van hakenkruizen en ander nazisymbolen strafbaar, maar de import en de produktie van deze artikelen niet".

Het parlementslid Benno Erhard, rechtskundig expert van de christen-democratische oppositie, heeft ondertussen laten weten geen dringende aanleiding te zien voor de nieuwe wetten. Volgens Erhard zouden er niet alleen maatregelen moeten worden genomen tegen rechtse literatuur maar ook tegen linkse. Hij leverde in dat verband kritiek op wat hij kenschetste als het verschijnsel „blind te zijn in een oog en veel te scherp te kijken met het andere".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.