+ Meer informatie

Veerdiensten alert op terreuraanslag

3 minuten leestijd

HOEK VAN HOLLAND/VLISSINGEN - Verscheidene veerdiensten in Nederland die varen op Groot-Brittannië zijn in verhoogde staat van paraatheid uit angst voor een terroristische aanslag. Dat bevestigen woordvoerders van twee reders, Stena Line in Hoek van Holland en DartLine in Vlissingen.

Stena Line is al ruim twee maanden in verhoogde staat van paraatheid uit angst voor een terroristische aanslag, aldus directeur P. de Lange. Hij zei dat gisteren in een reactie op de mededeling eerder op de dag dat in heel Groot-Brittannië de verhoogde staat van paraatheid geldt voor havens waar veerschepen aanleggen.

Reder DartLine, die vanuit Vlissingen vaart op Dartford en alleen goederen vervoert, werd gisteren door de veiligheidsmanager van het bedrijf in Engeland geïnformeerd.

Stena Line onderhoudt onder meer veerdiensten tussen Hoek van Holland en Harwich. De Lange zegt dat zijn concern extra alert is wegens de prominente rol van Groot-Brittannië in een mogelijke oorlog tegen Irak. Vooral vrachtwagens worden extra gecontroleerd met honden, vertelt hij. Verdachte personen worden apart genomen en ondervraagd. Stena Line is, in samenspraak met de Koninklijke Marechaussee, op advies van de Britse autoriteiten tot de maatregelen overgegaan.

Vorige week is de rederij geïnformeerd dat afgelopen zaterdag ergens in Europa een vrachtwagen met explosieven aan boord van een ferry zou gaan. Uit informatie die Stena Line heeft, zou die vrachtwagen op afstand tot ontploffing worden gebracht.

Een woordvoerder van rederij DartLine zegt dat zijn onderneming eigenlijk al lange tijd in een staat van verhoogde paraatheid is. "Dat is onze standaardsecurity. Verdachte zaken geven wij onmiddellijk door aan de politie. Maar gisteren werden we door onze securitymanager gealarmeerd over dit specifieke geval, dat mogelijk een trailer met explosieven aan boord zou kunnen komen."

Volgens hem is het moeilijk om dergelijke vrachtwagens eruit te halen, ook al wordt er scherper gecontroleerd. De mensen in het vrachtkantoor letten op chauffeurs die zich verdacht gedragen, contant willen betalen en op chauffeurs die niet weten wat de inhoud van hun wagen is. "Als dat voorkom t, bellen we direct de politie, die de vracht controleert."

Het ministerie van Binnenlandse Zaken wil alleen kwijt dat er sinds 11 september vorig jaar in Nederland geen wijzigingen in de dreigingen zijn geconstateerd. "Iedereen die wil, kan met de boot", vertelt een woordvoerder van het departement.

Minister Remkes van Binnenlandse Zaken zegt dat hij van de situatie op de hoogte is. Hij wil verder niets zeggen. Ook het Havenbedrijf in Rotterdam wil geen commentaar geven.

De havendiensten van de Baltische landen, Scandinavië en Groot-Brittannië namen eerder al verscherpte veiligheidsmaatregelen na de alarmering dat er afgelopen zaterdag iets zou gebeuren. Grenswachten kregen de opdracht om bepaalde vrachtschepen en veerboten te doorzoeken, evenals voertuigen die gebruikmaken van veerboten.

De datum van 9 november zou zijn gekozen omdat de dag en de maand het omgekeerde van 11 september vormen (9/11). De Deense veiligheidsdienst besloot de informatie openbaar te maken omdat zij er geen bevestiging van heeft kunnen krijgen en paniek wil voorkomen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.