+ Meer informatie

NAVO wil republieken helpen

2 minuten leestijd

BRUSSEL - De NAVO-lidstaten zijn bereid een massale hulpactie voor de (voormalige) Sowjetrepublieken te coördineren. De Russische president, Boris Jeltsin, heeft vanmorgen in een boodschap aan de NAVO gezegd dat de Russische Federatie op de lange termijn lid wil worden van het westerse bondgenootschap.

De zestien ministers van buitenlandse zaken willen voor hun hulpactie de logistieke middelen van de NAVO inzetten, zoals vliegtuigen en militairen. „Dat zal de volkeren daar duidelijk maken, dat de NAVO een vredelievende organisatie is", aldus de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, James Baker, na afloop van het ministeriële beraad.

Baker informeerde in Brussel zijn collega's over zijn reis de afgelopen dagen naar de Russische Federale Republiek, naar Wit-Rusland, naar de Oekraïne en naar Kazachstan. Hij heeft daar met de leiders vooral gesproken over een centraal beheer van de kernwapens die in deze republieken liggen opgeslagen. Alleen de Russische Federale Republiek onder leiding van Boris Jeltsin is van plan om een kernmacht te blijven.

Rellen

Al z'n gesprekspartners hebben de Amerikaanse bewindsman gewezen op de alarmerende voedselsituatie. Volgens hen kan alleen een massale hulpoperatie van buitenaf voorkomen dat er voedselrellen of andere ongeregeldheden uitbreken. Vandaar Bakers pleidooi om massaal hulp te leveren en hiervoor het ambtelijke en militaire apparaat van de NAVO in te zetten.

NAVO-militairen zouden in samenwerking met lokale militaire autoriteiten kunnen helpen bij de distributie en bij de bescherming van voedselkonvooien. De Amerikanen plannen voor half januari een conferentie in Washington over hulp aan de voormalige Sowjet-Unie.

Minderheden

Volgens de Belgische minister van buitenlandse zaken, Eyskens, duurt de erkenning van de nieuwe onafhankelijke republieken „eerder enkele weken dan maanden". Men wacht eerst het beraad van de nieuwe republieken af. dat zaterdag plaatsheeft in Alma Ata. Voor erkenning zijn wel criteria gesteld, zoals de inrichting van een rechtsstaat, het eerbiedigen van mensenrechten en het respecteren van minderheden. Verder vragen de NAVO-lidstaten ook eerbiediging van ontwapeningsverdragen en van het non-proliferatieverdrag (niet-verspreiden van kernwapens) van de nieuwe republieken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.