+ Meer informatie

Automatisering:

2 minuten leestijd

We zouden de nieuwe telefoongidsen geautomatiseerd kunnen noemen. Want zowel voor de vervaardiging als voor de samenstelling ervan zijn computers gebruikt. De telefoongidsen - zowel de dlstrictsgidsen als de delen van de telefoongids voor Nederland - worden al sinds 1968 door de Staatsdrukkerij vervaardigd met gebruikmaking van het zogenaamde Listomatic-systeem. In de Jaren dat dit systeem (overigens met succes) werd toegepast is het aantal abonnees, sterk gegroeid. Hierdoor zijn ook de werkzaamheden voor de gidsverzorging toegenomen. Zo werden in 1976 3894 duizend vermeldingen verwerkt met 1385 duizend mutaties tegen 1960 duizend vermeldingen met 684 duizend mutaties in 1966.

Men is tijdig gaan zoeken naar een werkwijze, die het Listomatic-systeem zou kunnen vervangen, als dit door een geweldige groei van de werkzaamheden of door veroudering nodig zou worden. Na uitvoerige studie is gekozen voor een geautomatiseerd systeem dat na jarenlange voorbereiding nu in uitvoering genomen is. Door de invoering van dit systeem was het mogelijk dat er belangrijke wijzigingen Oidsen toen en nu; bovenaan de nieuwe opzet zoals die binnenkort verschijnt, daaronder de oude gids. in de nieuwe gidsen aangebracht konden worden • De nieuwe districts- en stadsgidsen krijgen vier in plaats van drie kolommen per bladzijde. Zo wordt een papierbesparing verkregen van ongeveer vijftien procent. De kolommen zijn duidelijk gemarkeerd door verticale scheidingslijnen. O Hoofdletters worden niet gebruikt maar de namen worden nu vet gezet. Het geheel geeft een rustig(er) beeld, dat de leesbaarheid bevordert. Gezocht is naar een juiste verhouding tussen leesbaarheid enerzijds en kosten van de gids anderzijds. Te hoog gestelde eisen aan de leesbaarheid zouden een vermindering van het aantal regels per bladzijde tot gevolg hebben, dus dikkere gidsen, die meer papier en geld zouden kosten en minder hanteerbaar zouden worden dan bij de huidige opzet.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.