+ Meer informatie

Joegoslavië hervat overleg over federatie

Vrees voor ingrijpen leger bestaat nog steeds

3 minuten leestijd

BELGRADO (AP) - Het federale staatspresidium van Joegoslavië heeft gisteren besloten het overleg over de toekomst van de federatie te hervatten. Daarmee lijkt voorlopig de patstelling opgeheven die Joegoslavië politiek verlamde.

Volgens het persbureau Tanjug komen de leiders van dè zes deelrepublieken de komende weken bijeen om „gezamenlijk vooruitgang te boeken... bij het oplossen van de crisis in Joegoslavië". Het presidium vergaderde een dag nadat de Servische voorzitter van het collectieve presidentscollegï, Borisav Jovic, zijn eerder aangekondigde vertrek ongedaan maakte. Of de vergadering door alle acht leden werd bijgewoond was niet duidelijk, maar wel was het vereiste quorum van vijf aanwezig. Naast de presidenten van de deelstaten zitten ook de leiders van de twee autonome provincies in het presidium.

Tanjug maakte bekend dat er zes overlegrondes gepland zijn. De eerste wordt gehouden in Kroatië, waarna verder wordt gepraat in Servië,' Slovenië, Macedonië, Montenegro en Bosnië-Hercegovina. Nauwkeurige data zijn echter nog niet vastgesteld. De overlegagenda's worden van tevoren ter inzage gegeven aan de regeringen en de parlementen van de zes deelstaten. De gesprekken moeten volgens het presidium een „vreedzame en democratische" oplossing opleveren, die bovendien „rechtvaardig en humaan" moet zijn voor alle Joegoslaven.

Op de vergadering van het presidium, die werd bijgewoond door de federale premier Ante Markovic, besloten de deelstaten ook dat er gediscussieerd zal worden over een plan voor de toekomstige economie. Het voorstel is uitgewerkt door economen die ervan uitgegaan zijn dat Joegoslavië een gezamenlijke markt blijft, of de federatie nu uit elkaar valt of niet.

Leger

De leiders van Slovenië en Kroatië vreesden gisteren nog steeds voor een hardhandig ingrijpen van het door Serviërs gedomineerde leger, ondanks een belofte van de legertop zich poli'e/U rotohuii KERKSTRAAT 15 3882 BM PUTTEN TEL. (03418) 5l4r,

Voor: pasfoto's portretfoto's gezinsfoto's groepsfoto's babyfoto's trouwreportages Kortom: uw fotospecialist tiek afzijdig te houden.

„De legertop is vastbesloten de voorwaarden te dicteren. Overal mengt het leger zich in de politiek, van een democratische oplossing is geen sprake", stond in een verklaring van de Kroatische defensieraad, die wordt voorgezeten door president FranjoTudjman.

Ook in Slovenië bestaat twijfel over de verklaring van de legertop. Volgens de Sloveense krant Delo was de verklaring voorzien van een geheim bijvoegsel, dat naar de leiders van de deelrepublieken is gestuurd, waarin de legerleiders verklaren dat zij bepalen in welke mate de behoefte bestaat om met geweld de orde te handhaven.

De krant leidt daaruit af dat de legertop nadrukkelijk de mogelijkheid openhoudt om militair in te grijpen. Een meerderheid van het presidium wees die aanpak eind vorige week tot drie keer toe af. Volgens Delo heeft de legertop zich buiten alle politieke controle geplaatst. Het leger zei dinsdag niet in te zullen grijpen in de politieke crisis, maar evenmin lijdzaam toe te zien als het tot een burgeroorlog komt. -G)k)urcylrt "Pholo

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.