+ Meer informatie

Vorster waarschuwt kerken Zuid-Afrika

2 minuten leestijd

Premier dr. J. Vorster van Zuid- Afrika heeft de Zuidafrikaanse Raad van kerken „een schot voor de boeg" gegeven. Verstoord over een mogelijke nieuwe confrontatie tussen kerk en staat zei hij: „Degenen die op deze wijze met vuur spelen zou ik ernstig willen waarschuwen, dat zij serieus moeten nadenken voordat zij onherroepelijk hun vingers branden". De Raad heeft onlangs in een resolutie gesteld, dat de theologische definitie van een rechtvaardige oorlogsstrijd ter verdediging van een fundamenteel onrechtvaardige en discriminerende samenleving uitsluit. In de resolutie zou gezegd worden dat Zuid-Afrika zo'n samenleving is. De resolutie roept de kerken op haar leden te vragen te overwegen omwille van hun geweten in de oppositie te gaan. Ook wordt de moed geprezen van hen, die desnoods gevangenisstraf riskeren voor hun protest tegen onrechtvaardige wetten en maatregelen van de Zuidafrikaanse overheid.

Voordat de resolutie officieel wordt, zal zij eerst nog moeten worden onderschreven door alle leden-kerken van de Raad. In de eerste reakties wordt gevraagd om voldoende tijd van bestudering van de inhoud en de consekwenties van de resolutie. De raad vertegenwoordigt de blanke kerken van Zuid-Afrika behalve de R.K.-kerk en de drie Afrikaner Kerken (de Nederduits Hervormde, de Nederduits-Gereformeerde en de Gereformeerde „Dopper"-kerk.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.