+ Meer informatie

Vlas

1 minuut leestijd

Het areaal wintertarwe nam dit jaar met 19.000 ha af. Daar staat een groei van de zomertarwe met 2500 ha tegenover. De totale vermindering bij tarwe komt daardoor op iets minder dan 17.000 ha. Ook bij gerst is er sprake van een verschuiving van winterteelt naar zomerteelt. Wintergerst daalde met 3000 ha (min 30 procent) en zomergerst steeg met 4500 ha tot ongeveer 35.000 ha (plus 15 procent).

Bij de peulvruchten zette de daling van de oppervlakte droog te oogsten groene erwten zich voort. Vorig jaar was er al een vermindering van 28 procent. Dit jaar is de daling 36 procent. Het areaal kwam daarmee op 6900 ha.

Het areaal handelsgewassen daalde in 1991 met ruim 2000 ha. Koolzaad gaf vorig jaar nog een aanzienlijke stijging te zien, maar nu daalde het areaal met 15 procent tot 7000 ha. Ook de oppervlakte vlas daalde. Het cijfer voor blauwmaanzaad laat een procentueel aanzienlijke stijging zien, plus 50 procent, maar met name bij de kleine gewassen dient rekening te worden gehouden met het voorlopige karakter van de opgaven.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.