+ Meer informatie

Israël legt zich bij VS-verzoek neer

Om geduld te oefenen in Libanon

2 minuten leestijd

JERUZALEM — Israël zal Washington meer tijd gunnen voor zijn pogitig Syrië er langs diplomatieke weg toe te bewegen zijn Sam-6 en Sam-2 raketten van Russische makelijk uit Libanon terug te trekken. Deze verwachting is maandag uitgesproken door Israëlische regeringsfunctionarissen.

De Israëlische regering had eerder laten weten desnoods geweld te zullen gebruiken om ze te verwijderen. Washington vindt ook, dat de raketten weg moeten, maar wil volgens de woordvoerders voorkomen dat Israël een aanval uitvoert, die een oorlog in het nabije Oosten kan ontketenen.

Syrië installeerde de raketten vorige week nadat de Israëische luchtmacht twee Syrische helicopters had neergeschoten om de rechtse christelijke militie in de heuvels rond de Libanese stad Zahle te steunen. President Reagan vroeg premier Begin van Israël maandag nieer tijd in een boodschap, die werd overhandigd door de Amerikaanse ambassadeur, Samuel Lewis. Deze zei nog geen oplossing te zien, maar „wij werken hard op vele fronten en vinden, dat de crisis zeker nog geen punt heeft bereikt, waarop wij moeten wanhopen." In Beiroet arriveerde maandag de Syrische minister van Buitenlandse zaken, Abdel Halira Khaddam, voor overleg met de Libanese president, Elias Sarkis, en andere Libanese leiders om te komen tot een „nationale verzoening" teneinde een duurzame vrede in Libanon te verzekeren. Over de inhoud van de Libanese en Syrische modellen van actie terzake was nog niets bekend. Volgens de falangistische radio zijn de kansen op een doorbraak echter kleiner geworden, doordat Syrië zijn positie in de Bekaa-vallei heeft Versterkt mede door het installeren van de raketten. De falangistische partij, die de christelijke militie leidt en ook praat met Khaddam, heeft volgens het Libanese blad An Nahar maandag „tot dusverre steeds geweigerd om in te gaan op een Syrisch verzoek om te verklaren af te zien van elke samenwerking met Israël,,. Eén dergelijke belofte van de christelijke militie moet volgens Libanese regeringskringen onderdeel zijn van elk „nationaal akkoord", als men werkelijk tot een bestand in Libanon zou willen komen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.