+ Meer informatie

EG erkent Baltische staten als echte landen

Overige republieken worden per geval bekeken

2 minuten leestijd

BRUSSEL (ANP/DPA) - Voor de Europese Gemeenschap zijn Estland, Letland en Litouwen geen republieken meer maar echte landen. De twaalf ministers van buitenlandse zaken zijn het gisteren in Brussel eens geworden over erkenning van de onafhankelijkheid van de drie repu-

lingen zijn al enkele maanden gaande met Polen, Hongarije en Tsjechoslowakije, die uiteindelijk EG-lid willen worden. oiieken, die in 1940 door Moskou werden geannexeerd en een bijeenkomst van de ministers van van de Baltische volkeren echter buiten kijf. Ieder lidstaat moet nu zelf uitmaken hoe het EG-besluit in de praktijk wordt gebracht.

De Duitse minister Hans DietrichGenscher maakte bekend dat de EG wil dat de drie landen, als zij dat wensen, worden opgenomen in de Verenigde Naties, de Raad van Europa, de CVSE (de Conferentie over Veiligheid en Samenwerking in Europa, waarbij alle Europese landen plus de Verenigde Staten en Canada zijn aangesloten) en andere internationale instellingen.

Voorportaal EG

De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Gemeenschap, heeft verder van de ministers opdracht gekregen alle mogelijkheden van economische samenwerking te bekijken en voorstellen daarvoor te doen. Volgens Genscher zal daarbij het aangaan van een associatie-overeenkomst, een vorm van nauwe economische samenwerking die vaak wordt beschouwd als een voorportaal voor een echt EG-lidmaatschap, worden bekeken. Dergelijke onderhandebuitenlandse zaken), begin september in Brussel, zullen de voorstellen bekeken worden, om vervolgens op een eveneens ingelaste extra EG-top goedkeuring te krijgen. Vertegenwoordigers van „de Baltische landen" zullen de ministerraad bijwonen. De top vindt „waarschijnlijk in het weekeinde van 14 en 15 september, waarschijnlijk in Den Haag, plaats", aldus de woordvoerder van minister Van den Broek.

Andriessen op pad

Afgesproken is verder dat EGcommissaris voor buitenlandse betrekkingen Andriessen —als het aan Genscher ligt „zo snel mogelijk"— naar Moskou reist om te bekijken hoe de samenwerking tussen de EG en de Sowjet-Unie, of wat daarvan overblijft, gestalte moet krijgen. Belangrijk is, aldus Genscher, te weten wie onze gesprekspartners zijn en waar de bevoegdheden liggen. Met de winter in aantocht en de ernstige problemen in de voedselvoorziening, pleitte Genscher voor snelle voedselhulp. De problemen liggen vooral op technisch vlak, zoals op het gebied van transport, opslag en distributie, aldus Genscher.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.