+ Meer informatie

Onenigheid in Comecon over verrekeningsvaluta

Drie lidstaten willen af van roebel

2 minuten leestijd

PRAAG - Drie lidstaten van de Comecon (het handelsblok van socialistische landen), te weten Tsjechoslowakije, Hongarije en Polen, willen hun medewerking aan de bestaande verrekeningsmethode voor onderlinge handelstransacties opzeggen.

Dit heeft de Tsjechische minister van financiën, Vaclav Klaus, gisteren verklaard. De beslissing, moet nog worden voorgelegd aan de regeringen van de betreffende landen, aldus Klaus.

Aan het slot van het drie dagen durende overleg tussen de ministers van de tien Comecon-lidstaten in Praag bleken de meningen verdeeld. De Hongaarse, Poolse en Tsjechische vertegenwoordigers willen af van de tot nu toe gebruikte "convertibele roebel". Zij verlangen dat de verrekening van de onderlinge handelsstromen voortaan in vrij inwisselbare valuta's zal plaatsvinden of in elk geval tegen nieuwe omrekeningskoersen voor de munteenheden van de afzonderlijke landen.

Mongolië, Cuba en Vietnam willen volgens Klaus' plaatsvervanger Frantisek Pavelka aan het Stelsel van de convertibele roebel blijven' vasthouden. Ook de Roemeense staatssecretaris van financiën S. Marian wil voorlopig het bestaande pad blijven volgen. „Wel moet aan ieder lid zelf worden overgelaten welk systeem het verkiest", verklaarde hij.

Beslissing

Volgens Pavelka is afgesproken dat de alle Comecon-leden in februari duidelijk zullen maken welke beslissing zij nemen. In maart zal dan een commissie van deskundigen worden gevormd en in april zal zich nog eens een aparte commissie over speciale onderwerpen buigen.

Van de zijde van de DDR is verklaard dat radicale veranderingen noodzakelijk zijn. Die moeten echter stapsgewijs worden doorgevoerd, onder meer in bilateraal overleg. De Russische delegatie is eveneens van mening dat met beleid moet worden gehandeld en dat het „onzin is om alles dat in veertig jaar is opgebouwd te vernietigen". Wel heeft de convertibele roebel zijn langste tijd gehad, aldus de Sowjet-gedelegeerden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.