+ Meer informatie

Overschot bedden in ziekenhuizen moet verminderd

1 minuut leestijd

UTRECHT — Het is volstrekt on' juist om voorzieningen in stand te houden waaraan medisch gezien geen behoefte bestaat. Dat is medisch onjuist, maar ook sociaal en financieel. In een tijd dat er nauwelijks geld is om allerlei zinvolle ontwikkelingen te betalen mag geen overcapaciteit in stand worden gehouden die ruim een miljard gulden kost.'

Drs. D. Blanken, secretaris van de vereniging van Nederlandse ziekenfondsen, zegt dit in het VNZ-blad „Inzet" naar aanleiding van recente uitlatingen van drs. H. A. M. Eisen, plaatsvervangend directeur-generaal van de volksgezondheid, over het overschot aan ziekenhuisbedden. Er zijn nu 18.000 bedden teveel en in 1985 zal er volgens Eisen nog steeds een overschot van 9.000 bedden zijn. Het bereiken van de norm (vier bedden per duizend inwoners) in 1985 lijkt hem politiek en maatschappelijk onhaalbaar, omdat er dan voor die tijd dertig ziekenhuizen met elk driehonderd bedden gesloten zouden moeten worden.

Blanken zegt, dat het tempo van de beddenvermindering de afgelopen jaren zo laag is geweest, dat er, als dat niet verandert, nog ruim honderd jaar voor nodig is om de vier promille-norm te bereiken. Hij kan zich voorstellen, dat dit bij Eisen een zeker fatalisme heeft veroorzaakt, maar hij vindt diens opmerkingen „buitengewppn onverstandig".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.