+ Meer informatie

HET ONMOGELIJKE

2 minuten leestijd

Tegen de zin van Den Uyl en het partijbestuur heeft het PvdA-congres begin dit jaar in het verkiezingsprogramma vastgelegd dat de koopkracht van de z.g. minima niet aangetast mag worden. Daarmee kon de PvdA goede sier maken in progressieve kring. Vooral ook ten opzichte van de CPN, die voortdurend op het koopkracht-aambeeld hamert.

Den Uyl heeft dit programmapunt — dat gewoon niet te verwezenlijken is — al spoedig gerelativeerd door te stellen dat niemand (dus ook hij niet wanneer hij premier zou worden) tot het onmogelijke gehouden is. Dat was in ieder geval duidelijk voor de goede verstaander die — zoals het spreekwoord zegt—aan een half woord genoeg heeft.

Ook tal van economen uit socialistische kring vonden dat deze doelstelling niet haalbaar was. Maar dergelijke deskundigen hebben in de huidige PvdA weinig gezag. Het gaat er immers veel meer om wat het volk, wat de basis wil. Dat is voor de PvdA belangrijk.

Het is daarom opmerkelijk dat juist vlak voor de verkiezingen een aantal van deze PvdA-economen hun standpunt hebben kunnen doorzetten, in het z.g. eerstejaarsprogramma. In dat programma, dat de beleidslijn voor 1982 aangeeft, wordt onomwonden gezegd dat ook als de PvdA in de regering komt, er niet aan te ontkomen is dat zelfs de mensen met de laagste inkomens de eerstkomende jaren een stapje terug zullen moeten doen.

Terecht kunnen nu de andere partijen de PvdA venwijten dat zij met twee monden spreekt. Dit rapport, waar ook Den Uyl achter staat, is zeker koren op de molen van de CPN. Maar de PvdA heeft het daar zelf naar gemaakt door in haar verkiezingsprogram het onmogelijke te beloven.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.