+ Meer informatie

OPEC handhaaft huidige productie

1 minuut leestijd

WENEN (RTR/AFP) - De Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC) heeft gisteren besloten om haar huidige productieniveau voorlopig te handhaven.

De leden van de OPEC kwamen deze week in Wenen bijeen om de situatie op de oliemarkt te bekijken.

Vooraf was al duidelijk dat er niets zou veranderen aan het productieniveau van 24,5 miljoen vaten (van 159 liter) per dag. De huidige olieprijs stemt tot tevredenheid, zo lieten verscheidene olieministers weten.

De OPEC, die de helft van de wereldwijde handel in olie controleert, besloot eind september tot verrassing van velen om de olieproductie met 3,5 procent te beperken tot 24,5 miljoen vaten per dag. Sindsdien is de olieprijs sterk gestegen. Gisteren daalde de prijs van een vat Noordzee-olie met 1,8 procent tot 28,60 dollar.

OPEC-olie, gebaseerd op verscheidene oliesoorten, kostte vorige week gemiddeld 28,47 dollar. Daarmee bevond die zich iets boven de bandbreedte van 22 tot 28 dollar die de OPEC nastreeft. De organisatie kijkt echter vooral naar de toekomstige vraag naar olie.

Analisten gaan er daarom van uit dat de OPEC-leden volgend voorjaar de oliekraan verder dichtdraaien. De winter op het noordelijk halfrond is dan voorbij en er moet ruimte worden gecreëerd voor extra export uit Irak.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.