+ Meer informatie

Palestijnen verbreken het bestand

Irak verhoogt druk

2 minuten leestijd

NICOSIA — Aan het bestand in Libanon is vrijdag een einde gekomen. Volgens radioberichten is de strijd in de vroege ochtenduren hervat. „De strijd, die de hele nacht heeft geduurd, heeft alle hoop op een vreedzame regeling de bodem ingeslagen," aldus radio Beiroet, het station dat in handen is van de Moslims.

De radio stelde de Syrische troepen verantwoordelijk voor de hervatting van de strijd. Details over de nieuwe gevechten zijn nog niet bekend.

De Christelijke radio meldde dat er in de nachtelijke uren hevig is gevochten rond de luchthaven van Beiroet en de havenstad Sidon ten zuiden van Beiroet.

Palestijnen

Volgens de christelijke leiders waren de Palestijnen en Moslims verantwoordelijk voor de verbreking van het bestand. „De gevechten begonnen toen de Fatach-troepen en hun bondgenoten het vuur openden op de Saika-commando's en de Syriërs," aldus de christelijke radio.

In 'Sidon zouden de Syrischegroepen opAikken naar het centrum van de stad. Ook zou felle strijd woeden in de noordelijke havenstad Tripoli en in het zuidoostelijke Rachaya.

De gevechten rond de luchthaven laaiden op nadat de Moslim-radio had gemeld dat het eerste vliegtuig met 100 manschappen van de Arabische vredesmacht was geland.

De Arabische troepen worden naar Libanon gestuurd naar danleiding van een resolutie van de Arabische ministers van Buitenlandse Zaken over de situatie in het land. Radio Damascus heeft gemeld dat de eenheid die in Beiroet is aangekomen bestaat uit Soedanese, Libische en Algerijnse militairen.

Nddat de Arabische ministers hadden besloten een Pan-Arabische vredesmacht naar Libanon te sturen liet zowel Syrië als de alliantie van Libanese Moslims en Palestijnen weten een nieuw bestand te accepteren.

De verbindingen met Beiroet zijn na het uitbreken van de nieuwe gevechten verbroken. Daarom was het onmogelijk de radioberichten te verifiëren. . ,

Irak

Inmiddels stijgt ook de spanning aan de Syrisch-Iraakse grens. Dit bleek uit de bekendmaking over radio Damascus waarin werd gezegd, dat Syrië „alle noodzakelijke maatregelen zal nemen wanneer Irak troepen zendt naar de Syrisch-Iraakse grens".

De radio zei dat Irak niet gereageerd heeft op berichten dat baakse troepen naar de grens met Syrië worden gedirigeerd en dat reservisten worden opgeroepen.

Volgens de radio hebben de berichten bezorgdheid gewekt bij Syrië omdat dergelijke akties niet passen „binnen het raamwerk van de pogingen van de Arabische Liga noch binnen het raamwerk van de bilaterale overeenkomsten tussen Irak en Syrië".

Zowel Irak ais Syrië wordt geregeerd door een vleugel van de Arabische Nationalistische Baath partij. De landen hebben een hooglopend verschil van mening over het gebruik van de rivier de Eufraat en de prijzen voor olie-doorvoer.

Waarnemers zien in de Iraakse stap een poging druk uit te oefenen nu Syrië anderzijds zijn handen vol heeft aan de interventie in Libanon.

Irak en andere radikale Arabische staten steunen de anti-Syrië krachten in Libanon. 

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.