+ Meer informatie

Nog steeds felle strijd in Angola

2 minuten leestijd

LUANDA - In het zuidoosten van Angola is ook gisteren hevig gevochten tussen regeringstroepen en guerrillastrijders van de door de Verenigde Staten gesteunde Unita. Inzet van de gevechten vormde het strategische vliegveld Mavinga.

De Unita gaf gisteren toe dat het regeringsleger er in was geslaagd de Lomba-rivier over te steken, een belangrijke verdedigingslinie van de rebellen.

De regeringstroepen hadden volgens Unita-woordvoerder Norberto de Castro een bruggehoofd gevestigd op de zuidelijke oever van de rivier, 19 kilometer ten noorden van Mavinga. Het vliegveld vormt een belangrijk punt in de verdediging van het Unita-hoofdkwartier in Jamba, 250 kilometer verder naar het zuiden.

De verliezen bij de gevechten zouden hoog zijn. Volgens een legercommuniqué in Luanda kwamen tussen 24 en 30 januari 106 rebellen, 22 regeringssoldaten en 34 burgers om het leven. De Castro zei dat het leger op de zuidelijke oever van de Lomba veel manschappen en materieel had verloren. De Angolese luchtmacht voerde aanvankelijk intensieve bombardementen uit, maar zou'haar aanvallen beperkt hebben nadat de rebellen enkele toestellen hadden neergehaald. De Amerikaanse hulp aan de rebellen omvat ondermeer Stingerluchtdoelraketten.

De Castro verklaarde dat Unita-leider Jonas Savimbi persoonlijk de leiding voert over de verdediging van Jamba. Savimbi onderbrak daarvoor dinsdag een rondreis door Europa.

Westerse diplomaten in Luanda menen dat het regeringsleger met het offensief tegen Mavingi) een gunstiger positie hoopt te verwerven voordat de onderhandelingen met de Unita over een wapenstilstand worden hervat. Diplomaten uit de Verenigde Staten, de Sowjet-Unie, Portugal en verscheidene Afrikaanse landen hebben onlangs hun inspanningen opgevoerd om de twee partijen weer aan de onderhandelingstafel te krijgen. Een door Savimbi en de Angolese president José Eduardo dos Santos met een handdruk bezegelde bestandsovereenkomst hield in juni maar enkele dagen stand.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.