+ Meer informatie

Leeftijdsgrens leerlingwezen verdwijnt

3 minuten leestijd

DEN HAAG — Na 1 augustus aanstaande kunnen ook mensen die ouder zijn dan 27 jaar gebruik maken van het leerlingwezen. Met ingang van die datum vervalt namelijk de bovenste leeftijdsgrens. Dat deelde minister De Vries van sociale zaken en werkgelegenheid gisteren mee in de Tweede Kamer tijdens een mondeling overleg met de vaste kamercommissie voor het midden- en kleinbedrijf.

Gereformeerde Gemeenten en Gereformeerde Kerken Vrijgemaakt overigens— en dan denkt men al gauw: „Ja, klopt dit nu wel?"

Een andere kritiek en op een andere doelgroep, komt van het moegestreden Almelose WD-raadslid Türker Atabek in De Tijd. De Turk zegt na vier jaar de gemeenteraad vaarwel. De meeste weerstand ondervond hij van de socialisten. „De PvdA denkt: wij zijn de partij voor de buitenlanders. Maar dat zijn ze niet, ze houden voor de buitenwereld die schijn op. Bij de vorige raadsverkiezingen hebben ze zelf geen buitenlandse kandidaat op de lijst gezet, en tja, dan wèl een Turk bij de WD... Enkele raadsleden konden dat niet hebben, denk ik. Ze waren jaloers".

Falen

Vendex is bezig met een reorganisatie van de warenhuizen V&D. De kans dat het allemaal gaat lukken lijkt klein, gezien uitlatingen van ondernemingsraadsleden in de Haagse Post. Het struikelblok lijkt het middenkader te zijn. „Die mensen moeten in feite de kar trekken, maar doen niets anders dan elkaar voor de voeten lopen, vliegen afvangen en hun eigen onkunde afwentelen op anderen. Ze hebben een positie bereikt en willen die behouden. Tegen de directie zullen ze dus ook nooit zeggen dat het slecht gaat. Een tijdje geleden werd er geëxperimenteerd met de overlapping van leidinggevenden. Ze zouden meer moeten samenwerken en de zaken beter op elkaar moeten afstemmen. Maar er was geen beweging in te krijgen. In één vestiging waren ze er niet eens aan begonnen, die vonden het maar niks. En met die mensen moet je dan een cultuuromslag maken".

Waar falend management toe kan leiden blijkt uit een artikel in Vrij Nederland. De voormalige raad van bestuur en de commissarissen van het failliet gegane bouwbedrijf Bredero hangt een miljoenenclaim boven het hoofd wegens wanbeleid. De enigen die bij deze nieuwe ontwikkeling in het recht, waarbij falende managers aansprakelijk gesteld kunnen worden, garen spinnen, zijn de verzekeraars. Zij hebben de afgelopen tijd 80 procent van de leidinggevenden in grote Nederlandse ondernemingen kunnen strikken voor een polis die hen moet vrijwaren van aansprakelijkheid bij wanbeleid. Van onze politieke redactie

Binnen het midden- en kleinbedrijf —waar personeel veel gebruik maakt van de combinatie lerend werken en werkend leren— is momenteel veel vraag naar personeel.

Door demografische ontwikkelingen (minder kinderen) dreigt een onderbezetting in het leerlingwezen, zo zei De Vries. Al geruime tijd wordt al een verminderde instroom waargenomen vanuit mavo en lbo. De datum van 1 augustus is gekozen in verband met het nieuwe schooljaar. Door het loslaten van de leeftijdsgrens krijgen nu ook mensen uit minderheidsgroeperingen en herintredende vrouwen extra kansen.

Tijdens dezelfde commissievergadering zei minister Andriessen van economische zaken, daartoe aangemoedigd door de VVD'er Van Erp, bij de EG een balletje te zullen opgooien over een eventuele verlaging van de btw voor de horeca. Binnen de EG hebben namelijk al enige lidstaten op verlaging van het btw-tarief voor de horeca-sector aangedrongen.

T'SERMIESIUM
Wedgwood uit voorraad LEVERBAAR

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.