+ Meer informatie

Damwbriek

2 minuten leestijd

S9x2Q, 23-28; 3. 14x23, 18x40, 5. 26x17, 12x14 en schijven gewonnen.

Evenals in de vorlg^e rubriek willen we ook in deze aflevering aandacht schenken aan een aantal praktische combinaties. In het part^spel is het nl. van geroot belang:, dat u een zekere slag^vaardig^heid bezit in het zien en uitvoeren van allerlei mogrel^ke slagrzetten. Dit is enerzijds wel een kwestie van enig-e aanleg:, maar anderz^ds is het zich erin oefenen een minstens zo belang'riyke factor.

Een reden temeer om hier eens wat extra op te oefenen zou voor u de wetenschap kunnen zijn, dat de meeste partijen door combinaties beslist worden. Zelfs op meester- en grootmeester-niveau komt het veelvuldig voor, dat de winst wordt binnengehaald door middel van qlagzetten.

Een andere reden is, dat combinatieve vaardigheid eveneens van groot belang is voor het bepalen van de juiste waarde van uw positie. Het kan zijn dat u denlrt door een paar sterke positionele zetten een krachtige stelling op te kimnen bouwen. Wanneer u deze mogelijkheden echter eens goed uitdiept dan blijkt, dat deze zetten verhinderd zijn, omdat uw tegenstander een paar verraderlijke combinaties in de stelling heeft gevlochten.

Zo kunt u natuurlijk zelf ook, door combinaties in de stelling te vlechten sterke zetten van uw tegenstander verijdelen.

Dvs nogmaals, het oefenen van uw combinatieve vaardigheden verrijkt uw spelinzicht. Hieronder volgen een paar praktijkvoorbeelden.

te
Oi WM Diagram 2

In diagram twee ziet u de stelling van waaruit dezelfde MetsjanskI, die achter de zwarte schijven zat een vernietigende zesklapper produceert, en daarmee zijn landgenoot Kalarow met de neus op de harde feiten drukt:

1 20-24; 2. 32x14, 13-19, 4. 36x44, 17-21; 6. zwart heeft twee

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.