+ Meer informatie

Tsjechoslowakije splijt mogelijk in tweeën

President Havel overweegt ontslag te nemen

3 minuten leestijd

PRAAG (RTR) - De gesprekken tussen de twee Tsjechoslowaakse politici Vaclav Klaus, minister van financiën, en Vladimir Meciar, de leider van de Beweging voor een Democratisch Slowakije (HZDS), zijn in de afgelopen nacht vastgelopen. Daardoor is de kans dat Tsjechoslowakije uiteenvalt aanzienlijk toegenomen. President Vaclav Havel heeft gedreigd zich terug te trekken.

Klaus, die benoemd is tot formateur van een nieuwe regering, was na afloop van het gesprek zeer pessimistisch over het voortbestaan van de staat Tsjechoslowakije. „De federatie is verloren", zei hij. „En volgens HZDS is zelfs de gemeenschappelijke staat verloren". Klaus zei dat de gesprekken vandaag verder zouden gaan, maar hij was pessimistisch gestemd over het vinden van een oplossing. „De gesprekken hebben diepgaande meningsverschillen laten zien over de toekomst van Tsjechoslowakije", zo zei hij.

Als hij niet in staat is het land bijeen te houden en de hervormingen voort te zetten, overweegt de Tsjechoslowaakse president, Vaclav Havel, ontslag te nemen of zich terug te trekken uit de presidentsverkiezingen. Dit heeft Havels woordvoerder gisteren verklaard na aanleiding van de resultaten van de verkiezingen.

„De kandidatuur van president Havel is verbonden met de promotie van bepaalde politieke en morele waarden", zei woordvoerder Michael Zantovsky tijdens een persconferentie. Havel heeft twee voorwaarden gesteld voor zijn deelname aan de presidentsverkiezingen die volgende maand moeten worden gehouden: handhaving van de gemeenschappelijk staat en voortzetting van de politieke en economische hervormingen die zijn begonnen in 1989.

Hervormingen

In Tsjechoslowakije konden de kiezers vrijdag en zaterdag naar de stembus om afgevaardigden te kiezen voor het 300 zetels tellende nationale parlement, het 200 leden tellende Tsjechische parlement en de uit 150 afgevaardigden bestaande Slowaakse nationale raad. De opkomst bij de verkiezingen was bijna 85 procent, aldus de kiescommissie. Er gingen rond 6,59 miljoen inwoners van Tsjechië en 3,17 miljoen Slowaken stemmen.

De kiescommissie deelde mee dat de ODS 80 zetels behaald heeft in het federale parlement, waarmee zij de grootste partij wordt. De ODS wil de radicale hervormingen van Klaus voortzetten en snel een vrije-markteconomie invoeren.

In Slowakije steunden de kiezers echter massaal de Beweging voor een Democratisch Slowakije (HZDS) van Vladimir Meciar, die heeft aangekondigd de soevereiniteit van Slowakije uit te roepen, waarmee hij een bom legt onder de Tsjechoslowaakse federatie. De HZDS werd de tweede partij van het land met 56 zetels.

Kiesdrempel

Het Tsjechische Linkse Blok, waaronder ook de communistische partij van Moravia en Bohemen valt, sleepte 30 zetels in de wacht, gevolgd door de Partij van Democratisch Links (SDL) van de voormalige Slowaakse communisten, die 20 zetels behaalde. De SDL heeft zich ook uitgesproken voor een onafhankelijker Slowakije.

Een verdere complicerende factor voor de zaak van de ODS vormt het feit dat hun bondgenoten van de Democratische Burgeralliantie (ODA) er niet in slaagden de kiesdrempel van 5 procent te overschrijden. In het parlement verdwijnen vele ervaren politici. Inwoners van Praag reageerden geschokt op de verkiezingsuitslag. „Dit is verschrikkelijk", zei redactrice Ivana Kadlecova van een uitgeverij in Praag. „Ik ben heel verdrietig, ik ril als ik er aan denk wat het allemaal betekent".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.