+ Meer informatie

„Vredespoging van Baker mislukt"

Egyptische pers: Palestijnen staan centraal; Israël grootste dwarsligger

3 minuten leestijd

CAIRO — Volgens de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, James Baker, was zijn bezoek aan de Egyptische hoofdstad tijdens de weekwisseling „lieel constructief', maar de Egyptische media spreken over een totaal falen van de reis van Baker.

James Baker wil een regionale conferentie met Israël, Syrië, Egypte, Libanon en een PalestijnsJordaanse delegatie tot stand brengen, maar „de vredespogingen van Baker falen", schreef The Egyptian Gazette.

Volgens Baker zijn bilaterale contacten tussen Israël en de Arabieren de enige manier om tot vrede in het Midden-Oosten te komen. Hij hoopt op een regionale conferentie daarvoor „het ijs te breken".

Bezette gebieden

Na zijn ontmoeting met president Hosni Moebarak concludeerde Baker gisteren dat Cairo en Washington „partners" zijn in het verlangen naar „een conferentie die als katalysator dient voor directe bilaterale onderhandelingen tussen Israël en zijn Arabische buurlanden en tussen Israël en de Palestijnen". Baker lijkt de regionale conferentie vooral te willen gebruiken om Israël en de buurstaten tot dialoog te bewegen. Egypte erkent de noodzaak van die dialoog, maar onderstreept als voorwaarde dat de joodse staat zich gaat terugtrekken uit de bezette Arabische gebieden.

Minister Meguid zei zaterdag dat de vrede waarnaar Egypte streeft „een rechtvaardige en permanente regeling van het Palestijnse probleem" moet inhouden, „gebaseerd op de resoluties 242 en 338 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties". Die resoluties roepen Israël op tot terugtrekking uit de sinds 1967 bezette Palestijnse Westbank (inclusief Oost-Jeruzalem) en Gaza en uit de Syrische Golanhoogte. „Wij hopen een vreedzame oplossing voor het Palestijnse probleem te vinden, terugtrekking van Israël uit de bezette Arabische gebieden, en vooruitgang naar een (internationale) vredesconferentie (voor alle staten van het Midden Oosten)", aldus de minister. Om de Egyptische leider op zijn pan-arabische plichten te wijzen, stuurde PLO-voorman Jasser Arafat kort voor de aankomst van Baker in Cairo voor de zekerheid nog een urgente boodschap aan president Moebarak. Met de wens dat „God aan de Arabische natie de kracht geve" om het Palestijnse volk te helpen „zijn onvervreemdbare nationale rechten te herwinnen", gaf Arafat impliciet een opdracht aan Moebarak om geen vrede in het Midden-Oosten te zoeken zonder dat het Palestijnse probleem wordt opgelost.

Arafat hoeft niet te vrezen. „De Palestijnse zaak is de crux van de problemen die het MiddenOosten ondermijnen en moet dus als eerste worden aangepakt op een vredesconferentie", schreef het semi-officiële dagblad al-Akhbar.

Onbuigzaamheid Israël

Baker gaat woensdag opnieuw naar Israël. Volgens de Egyptische pers is de kans dat een regionale conferentie spoedig doorgaat heel klein. „De onbuigzaamheid van Israël bedreigt de missie van Baker", gaf al-Akhbar gisteren als commentaar op de Israëlische onwil om de resoluties 242 en 338 uit te voeren. „Om hun goede wil te tonen, moeten de Israëlische leiders hun instemming met de resoluties 242 en 338 van de Veiligheidsraad van de VN duidelijk maken, evenals hun instemming met het principe van land-voor-vrede", aldus alAkhbar.

Politici in Cairo hopen dat James Baker de leiders in Israël alsnog kan overtuigen om een regionale conferentie mogelijk te maken door met de uitvoering van de resoluties van de VN in te stemmen.

Maar Baker heeft aan journalisten in Cairo laten weten geen druk op Israël te zullen uitoefenen om dat land tot aanvaarding van de Arabische eisen te dwingen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.