+ Meer informatie

Twee doden bij hevige rel in Heerhugowaard

Disco vermoedelijk uit wraak in brand gestoken

3 minuten leestijd

Bij een schietpartij in en bij discotheek The Drome in Heerhugowaard zijn in de nacht van zaterdag op zondag twee doden gevallen en zeven mensen gewond geraakt. De discotheek werd afgelopen nacht in brand gestoken. De politie gaat uit van een wraakactie.

De dodelijke slachtoffers zijn een 40-jarige Alkmaarder die portier was van de uitgaansgelegenheid, en een 20-jarige bezoeker uit Amsterdam. De politie heeft twee mannen gearresteerd. Zij bevonden zich onder de circa vijftig mensen die na de schietpartij naar het Medisch Centrum Alkmaar gingen. Hun betrokkenheid bij de schietpartij is nog onduidelijk. De politie wil hun identiteit niet bekendmaken. Burgemeester Vermeer van Heerhugowaard, die zijn afschuw over de schietpartij uitsprak, heeft bepaald dat de disco in elk geval tot 10 maart gesloten blijft.

De schietpartij vond tien over drie gisterochtend plaats. Een aantal mensen kreeg rond sluitingstijd ruzie in de disco. De portier bemoeide zich daarmee. Hij werd doodgeschoten in de hal van de disco.

De dader rende naar buiten met in zijn kielzog andere ruziemakers. Voor de deur van de disco liep de onenigheid hoog op en werden tientallen schoten gelost. Daarbij vielen nog eens een dode en zeven gewonden, zes mannen en een vrouw. Honderden discotheekbezoekers renden tijdens en na de schietpartij in paniek over straat, aldus een politiewoordvoerder.

Drie van de gewonden liggen op de afdeling intensive care van het Medisch Centrum Alkmaar maar zijn niet in levensgevaar. Onder de gewonden zijn bezoekers van de discotheek die niets met de ruzie te maken hadden, aldus de politie.

Zij heeft een recherchebijstandsteam geformeerd van 23 mensen dat zich met het onderzoek bezighoudt. De politie tast nog in het duister over de achtergrond van de ruzie. Ook is volstrekt onduidelijk wat de relatie van het 20-jarige slachtoffer tot de schietpartij is.

Volgens de politie werd het ambulancepersoneel in de chaos na de schietpartij ernstig gehinderd. Omstanders dwongen een cameraman van het televisieprogramma 06-11 Weekend zijn videoband af te staan.

Leuzen

Volgens een woordvoerder van het Medisch Centrum Alkmaar was na de schietpartij een ,,legermacht van politie" op de been om ongeveer vijftig vrienden en familieleden van de gewonden in bedwang te houden die naar het ziekenhuis waren gekomen. Na vijf uur 's ochtends was het weer rustig bij het Medisch Centrum.

De discotheek is afgelopen nacht in brand gestoken. De brand richtte veel schade aan. De disco was leeg, er waren geen slachtoffers. Volgens de politie is er eerst ingebroken en vervolgens brand gesticht. Hoe dat is gebeurd, kon zij nog niet zeggen. De politie gaat ervan uit dat het een wraakactie betreft, omdat op de buitenmuren in het Engels leuzen waren gekalkt als: ,,For the murderer: you can run" en ,,For the murderer: Merley R. I. P."

De uitgaansgelegenheid wordt 's zaterdags en 's zondags druk bezocht. De gemeente Heerhugowaard, politie en de horeca hebben in een convenant afspraken vastgelegd waardoor de overlast van horecabezoekers de afgelopen maanden is teruggedrongen. De gemeente onderzoekt of de eigenaar van The Drome zich aan die afspraken heeft gehouden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.