+ Meer informatie

CDA en VVD nog steeds kritisch over snelheidsbegrenzer

1 minuut leestijd

DEN HAAG - De Tweede-Kamerfracties van CDA en VVD zien in het ongeluk op de A-16 bij Breda van dinsdag, waarbij tien doden vielen, geen aanleiding hun negatieve standpunt over een snelheidsbegrenzer voor vrachtwagens te wijzigen.

Volgens woordvoersters M. Roosen (CDA) en A. Jorritsma (VVD) heeft het verplicht stellen van zo'n apparaaat alleen zin als dat in Europees verband gebeurt. Bovendien zouden dan eerst de maximumsnelheden binnen de EG gelijkgeschakeld moeten worden.

Roosen en Jorritsma zeiden dit gisteren naar aanleiding van uitlatingen van minister Maij (Verkeer) woensdagavond. Volgens de minister heeft het ongeluk bij Breda eens te meer uitgewezen dat een snelheidsbegrenzer onvermijdelijk is als vrachtwagenchauffeurs zich niet beter aan de maximumsnelheid (80 km per uur) gaan houden. Zij krijgen daarvoor van haar tot april volgend jaar de tijd.

Maij kwam eerder al met voorstellen voor een snelheidsbegrenzer. Jorritsma vindt het „een beetje morbide" dat Maij het ongeluk bij Breda nu aangrijpt om haar gelijk te halen. Volgens het liberale kamerlid is gebleken dat te hard rijden niet de oorzaak van het ongeval is geweest.

De ondernemersorganisaties voor het beroepsgoederenvervoer hebben gisteren laten weten „verbijsterd" te zijn door de uitlatingen van Maij van woensdagavond. De minister zou gesuggereerd hebben dat alleen vrachtwagens schuldig waren aan het ongeluk bij Breda. Zij kwalificeerde deze voertuigen als „bommen op de weg".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.