+ Meer informatie

Lage dollar plaagt bloembollenhandel

Milieubelei(d beperkt marktmogelijkhecien

2 minuten leestijd

HILLEGOM (ANP) - De Nederlandse bloembol lenhandelaren tonen zich bezorgd om de lage koers van de dollar. Volgens voorzitter J. Veldhuyzen van Zanten van de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB) is de dollarkoers inmiddels zo laag gezonken dat de omzet en rentabiliteit van de sector er onder te lijden hebben.

De omzet in guldens is inmiddels 2 procent gedaald, aldus Veldhuyzen van Zanten. In kilo's is echter ruim 8 procent meer omzet geboekt. De voorzitter hoopt dat de guldenomzet in de loop van dit'jaar nog wat bijtrekt, maar' zegt geen al te hoge verwachtingen te hebben.

De bloembollenhandelaren hielden vandaag hun jaarvergadering. Daarbij was er ook aandacht voor de Golfoorlog. Die heeft een negatieve invloed op de verkoop van bloemen en bollen, aldus Veldhuyzen van Zanten. „De zorg om vrede en welzijn voor onze medemens en onszelf legt vaak zo'n beslag op de uiteindelijke koper van onze bloembollen en bolbloemen, dat hij daardoor veel minder aandacht heeft voor het kopen van ons produkt".

In eigen land is het met name het overheidsbeleid dat zorgen baart. De overheid wil het gebruik van bestrijdingsmiddelen in 2000 halveren en een flink aantal middelen verbieden. Dat zal de marktmogelijkheden beperken, waarschuwt de KAVB-voorzitter. „Dit beleid zal veel arbeidsplaatsen kosten en de milieubelasting doen toenemen". wachting van de resultaten van het overleg van Sowjetpresident Gorbatsjov met de Iraakse minister van buitenlandse zaken, Tariq Aziz, De handel was rustig, mede doordat de Amerikaanse financiële markten vandaag zijn gesloten wegens Presidents Day.

Ook het pond steriing was iets hoger. De koers lag om 10.00 uur op / 3,2805, in vergelijking met een slot van / 3,2760 op vrijdag. De goudprijs begon lager. Op de markt in Zurich werd geopend op 364,35 dollar per ounce (31,1 gram) tegen een slotprijs van 365,35 dollar op vrijdag.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.