+ Meer informatie

Commando's, ze blijven doorgaan

2 minuten leestijd

Een commando, wat is dat eigenlijk voor een kerel? Zijn het werkelijk die keiharde jongens, die vechten als machines en geen gevoel meer in hun body hebben? Die alleen maar doen wat hun gezegd wordt en het denken aan hun meerderen overlaten? Wie een paar dagen in hun gezelschap verkeerd heeft, komt tot de ontdekking dat dit beeld zwaar vertekend is en beslist niet beantwoordt aan de werkelijkheid.

De discipline binnen het Korps commandotroepen is streng, dat wel. De opleiding is bijzonder zwaar te noemen, zo zwaar zelfs, dat de helft van de ,,cursisten" deze vroegtijdig moet beëindigen. Doorzettings- en incasseringsvermogen worden tot het uiterste getest en van de jongens wordt een grote mate van durf en zelfvertrouwen geëist.

De vaardigheid die de huidige commando tot in de puntjes moet beheersen, liegt er niet om. Dit is noodzakelijk omdat hij volledig zelfstandig moet kunnen opereren achter de linies in vijandelijk gebied. Hij moet zelfstandig beslissingen nemen en analytisch kunnen denken. Wat de technische vaardigheden van de opleiding betreft: de commando van nu wordt opgeleid tot waarnemerverkenner, parachutist, telegrafist, herkenningsspecialist van vermOvijandelijke voertuigen, tanks en vliegtuigen; hij is alpinist, skiër en scherpschutter, kan kano varen en weet zich onder primitieve omstandigheden in leven te houden met datgene dat de natuur oplevert: kruiden, planten en wortelknollen.

Een opmerkelijke taakverschuiving ten opzichte van vroeger. Was de commaindo toen een uitgesproken vechtjas, die de zwaarste klussen op het slagveld op moest knappen, nu is het werkterrein verlegd en voeren zij hun taak uit achter het front in vijandelijk gebied.

Gevechtscontact met de vijand dient onder alle omstandigheden, tenzij het niet anders kan, vermeden te worden. De 104e waamemings- en verkenningscompagnie, waarbij alle parate commando's zijn ingedeeld, heeft een uitgesproken inlichtingentaak en vormt aldus de ,,ogen en oren van het legerkorps".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.