+ Meer informatie

Spermadonor kan zien kind niet afdwingen f

Hoge Raad scherpt eisen omgangsrecht aan É

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Een spermadonor kan een omgangsregeling met zijn kind niet via de rechter afdwingen. De Hoge Raad heeft bepaald dat' het biologisch vaderschap een man niet automatisch recht geeft op omgang met zijn kind. Wil hij bij de rechter met succes beroep doen op, een dergelijk recht, dan moet er sprake zijn geweest van een normaal gezinsleven.

De Hoge Raad komt in een arrest tot de conclusie dat, wil de vader kunnen verzoeken om omgang met zijn kind, er behalve van biologisch vaderschap ook sprake moet zijn geweest van voldoende feitelijk contact met of verzorging van de kinderen door de vader. Bovendien moet het om kinderen gaan die zijn geboren uit een huwelijk of een daarmee overeenkomende relatie tussen man en vrouw.

De Hoge Raad wees het arrest in de zaak van de Utrechtse spermadonor. Deze man vroeg in november 1988 bij de Utrechtse rechtbank om omgang met zijn kind. Dit Idnd was via kunstmatige inseminatie verwekt bij een lesbische vrouw. Met deze vrouw en haar vriendin was de man overeengekomen dat hij het kind regelmatig zou kunnen zien. Na de geboorte van het kind in 1987 bezocht de man zijn dochter tot april '88 elke week. Tijdens een discussie over een eventueel tweede kind ontstond er ruzie tussen de man en de vriendinnen. Zij weigerden de man de omgang met zijn dochter.

Eind oktober '88 stapte de man naar de Utrechtse kinderrechter om een omgangsregeling. De kinderrechter vond dat de spermadonor wel orn^ een dergelijke regeling kon vragen,, maar trof geen omgangsregeling, ge-' zien de gespannen situatie tussen de'^ man en het lesbische paar.

Voorwaarde

Het gerechtshof in Amsterdam ver-'l klaarde in hoger beroep de donor in' april 1989 vervolgens niet-ontvankelijk in zijn verzoek. De Hoge Raad i heeft die beslissing nu bevestigd. Hij 1 noemt het bestaan van een gezinsle-: ven voorwaarde voor de ontvankelijkheid van een verzoek aan de rechter om een omgangsleven te treffen.

De Hoge Raad verwijst in zijn uitspraak naar een eerdere beslissing van november 1989. Daarin kwam hij terug op het standpunt dat biologisch vaderschap op zich al voldoende was voor een gezinsleven. zoek is nog niet tot in details uitge-. werkt. Nemeth is de eerste Oosteuro- j pese regeringsleider die sinds het be-;, gin van de ingrijpende ontwikkelingen in Oost-Europa een.^ bezoek aan Nederland brengt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.