+ Meer informatie

Mestvarkens, zelfkazers scharrelkippen, bloemen

4 minuten leestijd

HAASTRECHT/ZALTBOMMEL — Natuurlijk lukt het niet om op deze pagina alle regionale plannen een plaatsje te geven. We volstaan daarom met twee voorbeelden: een uit het „Groene hart van Holland" en een uit de Bommelerwaard. We liebben de aandacht dan netjes tussen landen tuinbouw verdeeld.

Bij de coöperatie ,,Samenwerking", Provincialeweg Oost 35 (tussen Haastrecht en Oudewater) wordt op 11 april 's morgens om tien uur ,,De boer op/Kom in de kas" officieel geopend. De voorzitter van de Vaste kamercommissie voor Landbouw, de heer P. van der Banden, zal deze ceremonie op zich nemen. Tussen negen en vier uur worden op de volgende bedrijven de bezoekers graag ontvangen:

• Kees Boere, (rundvee en mestvarkens) Provincialeweg Oost 97, Haastrecht.

• Jan van Diemen, (rundvee, biologischezelfkazer) Oost Vlisterdijk 17, Vlist.

• Piet sr., Piet jr., Hans en Theo de Vos, (rundvee, zelfkazer — van 9.00-10.30 uur is het kaasmaken te zien.', fokzeugen, mestvarkens en scharrelkippen) Lopikerweg West 100, Cabauw.

• Adrie van Leeuwen, (rundvee en mestvarkens op stro in Hollandse stal), Hekendorpsebuurtweg 55, Hekendorp.

• Kees Scherpenzeel, (rundvee met automatische computervoedering en scharrelkippen) Noord-Linschoterkade 28, Snelre waard.

"BoerToer"

Er zijn vier routes uitgestippeld vanaf de coöperatie naar de deelnemende bedrijven, voor fietsers en automobilisten, onder de naam ,,BoerToer". U kunt natuurlijk ook bij één bedrijf gaan kijken. De routes zijn 8, 14,16 en 28 km lang. Bezoekers aan de coöperatie en de bedrijven kunnen imeedoen aan een speelse prijsvraag. Er zijn ruim 90 leuke prijzen te winnen. Een informatieve folder, het prijsvragenformulier en de routebeschrijvingen liggen voor u klaar bij de coöperatie en de deelnemende bedrijven. Als begin- en/of eindpunt is Coöperatie „Samenwerking" in elke route opgenomen. In de nieuwe loods zullen ruim vijftien bedrijven en instanties zich presenteren in marktkraampjes. Ze zijn bij de landbouw betrokken en van belang voor boer én burger. Bezoekers kunnen onder het genot van een kopje koffie of een frisdrank, kennis nemen van het pakket goederen en diensten dat via de landbouwcoöperaties aan zowel boeren als burgers beschikbaar komt.

Tot twaalf uur is bij de „Samenwerking" de produktie van mengvoeder te zien, terwijl daarnaast ieder uur van de dag een film over dit onderwerp wordt vertoond.

Bommelerwaard

In de Bommelerwaard begint de ,,Open dag" om tien uur in de veiling te Zaltbommel. Ir. L. Vellekoop, de tuinbouwconsulent zal de opening verrichten. De deelnemende bedrijven zijn tussen tien en vijf uur te bezichtigen. Vanaf de veiling wijzen ,,Kom in de kas"-borden u de weg naar de gastvrije tuinders die iheedoen. Op elk bedrijf is wel iets bijzonders te zien:

• De Coöperatieve Tuinbouwveiling „Zaltbommel en Omstreken" B.A., Stationsweg 28 te Zaltbommel. Gedurende de „open dag" wordt u in de gelegenheid gesteld zelf door middel van de veilingklok verse prdoukten te kopen. Naast een show van produkten kunt u ook de koelhuizen bezichtigen.

• J. J. van Wijk, Nieuwe Tijningen 9 te Zaltbommel. De heer Van Wijk heeft de beschikking over twee bedrijven. Een ervan met een glasoppervlakte van 10.000 m2 is geopend voor bezoekers. Er worden het gehele jaar rond chrysanten geteeld in diverse variëteiten en kleuren.

• Fa. Gebr. de Kloe, Nieuwe Tijningen Ilte Zaltbommel. Op dit 7000 m2 grote glasbedrijf worden volop ,,zomerkoninkjes" (aardbeien) geteeld.

• G. H. van Wijk, Hendrikstraat 14 te Gameren. Dit bedrijf heeft 8000 m2 freesia's onder glas in diverse kleuren.

• H. J. van Geffen, Uilencotenweg 12 te Ammerzoden. Een grote bloemenpracht van anjers valt hier te bewonderen in een bloemenkas met een oppervlakte van 6.400 m2.

• H. A. A. van der Krabben, Voorstraat 44 te Ammerzoden. In vier cellen met 180 m2 teeltoppervlakte worden per jaar zo'n 50.000 kg. champignons geteeld.

• C. van Ooijen, Nieuwstraat 2 te Nederhemert. In een speciale trekruimte, verdeeld in twaalf cellen, wordt hier witlof geteeld.

De Chr. Agrarische School Zaltbommel/Bruchem staat met een stand in de bedrijfsruimte van de heer J. J. van Wijk (bedrijf no. 2). Onder leiding van leraren zullen de leerlingen voorlichting geven over het verzorgen van bloemen en planten en zullen zij informatie verstrekken over de mechanisatie in de tuinbouw.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.