+ Meer informatie

Kosto voelt niets voor tijdelijk werk illegalen

Voorstel kamermeerderheid is „zwaktebod"

3 minuten leestijd

DEN HAAG - Staatssecretaris Kosto (Justitie) voelt er niets voor illegalen een tijdelijk arbeidscontract te geven voor sectoren in het bedrijfsleven waarin geen Nederlanders vcillen werken. Een voorstel van Groen Links, gesteund door woordvoerders van CDA, PvdA en D66, noemde Kosto gisteren een „zwaktebod".

Kosto sprak met de justitiecommissie van de Tweede Kamer gisteren over het illegalenbeleid. In forse bewoordingen wees de staatssecretaris het Groen Links-voorstel van de hand. „We zouden weer terugkeren naar de trekarbeid uit de vorige eeuw. Zolang de kaartenbakken bij de arbeidsbureaus nog vol zitten, is er geen aanleiding om met tijdelijke contracten voor illegalen te werken".

Onvermijdelijk"

De staatssecretaris meende dat er maar strafkortingen moeten komen voor werkzoekenden die hun neus ophalen voor ongeschoold werk. Daarnaast dacht Kosto dat een tijdelijk arbeidscontract voor illegalen voor grote problemen zorgt bij de controle na afloop van zo'n contract. „Het is immers maar de vraag of de gecontracteerden na afloop van het contract ook weer zullen vertrekken". Volgens Kosto is minister De Vries van sociale zaken en werkgelegenheid het met zijn visie eens.

Volgens een meerderheid in de Kamer was de staatssecretaris te terughoudend en te rigoureus in zijn afwijzing. D66-woordvoerder Wolffensperger vond dat ons land in de toekomst „onvermijdelijk" voor het dilemma komt te staan om bepaalde arbeidssectoren waarvoor geen arbeidskrachten te vinden zijn, op te geven danwei daarvoor vreemdelingen in te schakelen. De CDA'er Krajenbrink vond dat Kosto „zijn kop in het zand stak". In Limburg en het Westland zijn simpelweg geen mensen te krijgen. Dan is er toch niets op tegen dat Polen en Roemenen voor het binnenhalen van de oogst naar ons land komen?

Het Groen Links-kamerlid Sipkes vroeg Kosto alle illegalen die werk hebben een verbljfsvergunning te geven. Volgens Sipkes blijkt uit enquêtes dat twee derde van Nederland er zo over denkt. „Het wordt tijd dat we Nederland niet langer als een 'eng' landje zien, maar wat betreft het arbeidsmarktbeleid grensoverschrijdend gaan denken". PvdA'er Apostolou zag niets in het voorstel van Sipkes. Illegaal werken als toelatingsgrond noemde hij een onbegaanbare weg. Het zal ook geen oplossing voor de illegaliteit blijken te zijn, aldus de PvdA'er.

Nordholt

Het illegalenbeleid van dit kabinet, aldus Kosto, richt zich niet alleen op criminele illegalen. Dit had de Amsterdamse hoofdcommissaris van politie Nordholt enige tijd geleden gezegd. Wanneer zoiets in het openbaar wordt uitgesproken, doorkruist dat het bestaande 'ontmoedigingsbeleid' van de regering. De staatssecretaris sprak het vermoeden van de VVD'er 'Wiebenga tegen als zou er sprake zijn van regularisatie bij het verlenen van verblijfsvergunningen aan illegalen die hier lange tijd wonen en werken.

Illegalen die bij controle van bedrijven of woningen worden aangetroffen, zullen het land worden uitgezet. Kosto zei tijdens een gesprek woensdag met de besturen van de vier grote steden sterk op woningcontrole -op verblijf van illegalen- te hebben aangedrongen. Overigens werd dit gisteren later op de dag tegengesproken door wethouder Van der Sluis van Utrecht. De vier gemeenten zijn, aldus Van der Sluis, ook niet gediend van deze woningcontroles. Illegalen moeten, zo menen de vier grote steden, niet actief opgespoord worden. Een ontmoedigingsbeleid en harde aanpak van werkgevers die illegalen in dienst hebben, hebben wel hun steun.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.