+ Meer informatie

Zoveel hoofden

3 minuten leestijd

Organiseren
Ik vind het artikel van de heer G. D. Pas in het nr. van 17 juli 1991 over de vraag „moeten wij ons organiseren?" een bedroevend stuk. Het is niet altijd duidelijk of de schrijver refereert aan het "symposium" of dat hij zijn eigen mening geeft. Hoe dan ook, het staat vol van onjuistheden! 1. Van de Gereformeerde Kerken wordt gezegd: „Hier kwam men tot een indrukwekkend geheel van organisaties, met als toppunt een eigen Universiteit." Welk geheel van kerkelijke organisaties? De "Vrije Universiteit" werd gesticht in 1880. Toen waren er nog geen "Gereformeerde Kerken." Die kwamen pas in 1892, na de Doleantie en de samensmelting met de Christelijk Gereformeerden uit de Afscheiding van 1834. En die Universiteit moest juist "Vrij" zijn van Kerk en Staat! 2. „Dit activistische element werd gedragen door een zeer optimistische verbondsvisie die echter geleid hebben tot een ontstellende uitholling." Wat een grote woorden! Maar waar hebben we het over? 3. Het meest bedroevende vind ik wat onder het kopje "Heilige Geest" wordt geschreven, „...we zijn en blijven ellendige zondaren. Van onszelf onbekwaam tot enig goed en geneigd tot alle kwaad." Dat zal waar zijn, maar Schrift en belijdenis leren ons toch juist anders en heerlijker. namelijk: tenzij wij door de Geest Gods wedergeboren worden! En wij worden in alle toonaarden opgeroepen om nu „als herboren kinderen Gods" te leven en te werken. Niet in eigen kracht natuurlijk, maar toch! Laten we ons niet blind staren op Nederlandse verhoudingen, want het gaat om de "wereldwijde Kerk van Christus." Op de Assemblee van de Wereldraad van Kerken in Canberra waren miljoenen Christenen uit heel de wereld vertegenwoordigd! En overal gaan de deuren open voor het Evangelie. In China en Korea, in Rusland, de Balkan, Zuid-Amerika, enz. enz. Is dat niet het werk van de Heilige Geest Die het werk van Christus volvoert?
A. Wilschut, Vlaardingen

Jouw vragen
In deze tijd waarin we vaak "geleefd" worden, waar vaak geen tijd is voor een eerlijk en open gesprek, is de rubriek "Jouw vragen" uiterst geschikt voor het oplossen van vragen. Bovendien is het erg leerzaam. In deze tijd zitten veel jongeren met vragen (waarvoor ze zich vaak schamen) en die ze niet durven uit te spreken. Deze rubriek is misschien een handvat voor ouders om een eerlijk gesprek te beginnen. Daarom zeggen we: „Ga zo door!" Wij wensen u op uw werk Gods orunisbare zegen.
Leo Hoogerheide, Marike Rottier, Nisse

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.