+ Meer informatie

Prijzen voor mooie boten

Janet en Jan zien hun ouders alleen in het weekend

4 minuten leestijd

Een tekenwedstrijd voor schipperskinderen. Die moet natuurlijk over varen gaan! Het Bureau Voorlichting Binnenvaart organiseerde de afgelopen maanden deze wedstrijd. Janet Oorburg (8 jaar) van het Prins Hendrik Internaat uit Nieuwegein won de hoofdprijs. Haar tekening is voor in het boekje "De zwijgzame matroos" te vinden. De bekende schrijver Jan Terlouw schreef het boekje speciaal om kinderen te interesseren voor de binnenvaart. Jan van Dijk (12) van het Prinses Margriet Holtenbroekinternaat uit Zwolle kreeg de tweede prijs.

Woensdagmiddag was de prijsuitreiking. Eigenlijk zou dat al op 9 oktober gebeurd zijn. Jan: "Twee weken voor 9 oktober vertelden mijn vader en moeder dat ik een prijs gewonnen had. Even later hoorden we dat de prijsuitreiking naar 6 november werd uitgesteld omdat prins Claus was overleden."

De oproep om tekeningen in te sturen stond in een krant voor schippers van de binnenvaart. Binnenvaart betekent dat het schip alleen over de rivieren vaart en niet over de zeeën.

Drie tekeningen

Janet: "Mijn moeder had de oproep om tekeningen in te sturen in de krant gelezen. Zij zei tegen mij dat ik best mee kon doen. Ik vind tekenen leuk en doe het wel vaker. Je moest in ieder geval iets schetsen wat met de binnenvaart te maken had. Het was best moeilijk om wat te verzinnen. Ik heb er lang over nagedacht. Het schip dat ik getekend heb, heeft de naam Tyro gekregen. Zo heet onze eigen boot ook. Verder lijkt het er niet op."

Jan heeft drie tekeningen opgestuurd. "Mijn moeder vond een tekening die ik al eens eerder gemaakt had erg mooi. Ze zei dat ik die nog maar een keer moest maken. Er staat een schip op dat langs de kant ligt te laden. Je ziet ook een vrachtwagen graan storten. Achter het schip is een vuurtoren te zien. Behalve die tekening heb ik er nog twee gemaakt. Maar voor diegene die mijn moeder het mooist vond, heb ik de prijs gekregen."

De prijsuitreiking vond zowel Jan als Janet erg leuk. Janet: "Er was een ballonnenkunstenaar. Hij maakte van alles van ballonnen. Ik heb een bloem gekozen, die staat nu op mijn kamer." Jan: "Je kreeg ook allerlei lekkere hapjes, zoals worstjes en kipnuggets. Tekenaar Asley Terlouw, dat is de dochter van de schrijver, gaf mij nog tips. Ze zei dat ik beter schuin van boven kon tekenen, omdat je dan bijna het hele schip ziet, en dat ik minder met de liniaal moest werken."

Schetsboek

Janet kreeg de hoofdprijs. Haar kleurige tekening is voorin "De zwijgzame matroos" te vinden. Het boekje is niet verkrijgbaar in de winkel, maar door het Bureau Voorlichting Binnenvaart op grote schaal verspreid op basisscholen tijdens de kinderboekenweek.

De hoofdprijs was niet alleen de vermelding in het boekje. Janet: "Ik heb ook een schetsboek met 100 blaadjes papier, 45 potloden, een puntenslijper, een gum, een opbergmap en een boekenbon van 7,50 euro gehad. Mijn tekening is ingelijst, die kan ik dus op mijn kamer hangen."

Jan kreeg ook een schetsboek en potloden. Hij is er erg blij mee. "Ik maak graag tekeningen. Nu ben ik er met een van wel vijftien bladen bezig. Dat wordt een heel wegenstelsel. Daarop ga ik met auto's spelen samen met Harm, mijn vriend."

Jan wil later geen schipper zijn. "Het gaat helemaal niet zo goed met het varen. Schippers verdienen steeds minder. Ik vind het fijn om aan boord te zijn, maar ik wil liever architect worden."

De ouders van Jan varen in Nederland, België en Duitsland. "Bijna elk weekend ben ik wel op het schip van mijn ouders. Ik vind het niet erg om doordeweeks in het internaat te zijn."

Heleboel vriendinnetjes

Ook Janet vindt het varen leuk. "In de vakantie waren we in Duitsland. Dan speel ik gewoon aan boord. Als het mooi weer is en we liggen stil, ga ik lekker zwemmen."

Net als Jan heeft Janet er geen hekel aan om op het internaat te zijn. "Ik vind het niet leuk als ik mijn ouders ook in de weekenden niet zie. Maar dat gebeurt alleen maar als ze ver weg zijn. Meestal zie ik ze wel. Woensdagmiddag lagen ze in Friesland, toen zijn ze naar de prijsuitreiking gekomen. Dat was heel leuk."

Janet ziet zelfs een groot voordeel van het internaat. "Aan boord heb je bijna geen vriendinnetjes en hier heb ik er een heleboel. En ik ben niet de enige van mijn familie. Mijn broertje komt in januari ook naar het internaat en mijn zus is er al."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.