+ Meer informatie

Greenpeace start actie tegen vervoer kernafval per veer

1 minuut leestijd

IJMUIDEN (ANP) - De milieu-organisatie Greenpeace gaat vanaf vrijdag in de haven van Duinkerken actie voeren tegen het transport van kernafval over de Noordzee. Greenpeace gebruikt daarbij haar nieuwste schip, de Solo, zo heeft de organisatie gisteren in IJmuiden bekendgemaakt.

In Duinkerken worden containers met nucleair afval op een ferrie geplaatst. Deze boot vervoert zowel passagiers als vracht naar het Britse Dover. Daar vandaan gaat het kernafval, afkomstig uit Duitsland en Zwitserland, naar de opwerkingsfabriek Sellafield bij de Ierse Zee.

Greenpeace wijst op de gevaren van het transport van bestraalde reactorbrandstof op schepen die daartoe niet speciaal zijn uitgerust. Met name de risico's van scheepsbranden zijn volgens de organisatie bijzonder groot. De containers kunnen een brand slechts circa een halfuur doorstaan.

Begin januari trachtte de kerncentrale in het Duitse Braunschweig nucleair afval via Rotterdam naar de opwerkingsfabriek in het Schotse Dounreay te transporteren. Na acties van Greenpeace en de FNV besloot het ministerie van milieubeheer geen vergunning voor het kernafval-transport te verlenen.

Sinds die tijd heeft vanuit Nederlandse havens geen transport van nucleair afval meer plaatsgevonden. Greenpeace roept de Nederlandse overheid op bij de Europese Commissie aan te dringen op een totaal verbod op het vervoeren van bestraalde reactorbrandstof.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.