+ Meer informatie

Rosenmöller neemt SP weer onder vuur

3 minuten leestijd

DEN HAAG - De winst van de SP in de peilingen heeft de partij te danken aan haar slappe houding tegenover de Lijst Pim Fortuyn. De SP heeft het vuile werk overgelaten aan GroenLinks.

Met dat verwijt vervolgde GroenLinks-leider Rosenmöller gisteren de aanval op Marijnissen en zijn SP. Eind vorige week haalde Rosenmöller ook al fel uit naar zijn grootste concurrent. Terwijl de SP volgens de peilingen afstevent op een historische zetelwinst, zal GroenLinks zich hooguit handhaven. De SP zou op dit moment goed zijn voor ten minste twintig zetels. GroenLinks moet het doen met de huidige tien.

"Marijnissen heeft de LPF met fluwelen handschoenen aangepakt. Dat was een kwestie van politieke strategie", aldus Rosenmöller tijdens de presentatie van het verkiezingsmanifest van GroenLinks.

Zelf ageerde Rosenmöller volop tegen de LPF. "Daar hebben we politiek en persoonlijk de tol voor betaald." De GroenLinks-leider vindt dat Marijnissen verzuimde in de Tweede Kamer in debat te gaan met de LPF'ers Herben en Wijnschenk.

Rosenmöller benadrukte een punt te hebben gezet achter die periode, waarin GroenLinks volgens hem niet zelden "op de uiterste positie van de linkervleugel" terechtkwam. Hij vindt dat de SP het op een aantal linkse thema's de afgelopen maanden heeft laten afweten. De partij zou "totaal afwezig" zijn geweest toen GroenLinks en de PvdA probeerden de bezuinigingen op de gesubsidieerde arbeid (Melkertbanen) ongedaan te maken.

Ook vindt Rosenmöller dat de SP op milieugebied "niets meer doet." Hij presenteerde GroenLinks weer nadrukkelijk als "de groene partij."

De SP, zeer in de nopjes met de peilingen, reageerde teleurgesteld op de opstelling van Rosenmöller: "GroenLinks doet er beter aan naar zichzelf te kijken. Triest is het grote gebrek aan waardering bij de GroenLinks-leider voor de vele activiteiten van de SP op milieugebied. Volstrekt bezijden de waarheid is ook de bewering dat de SP het debat met Fortuyn eerder dit jaar uit de weg is gegaan", aldus een woordvoerster.

In het verkiezingsmanifest "Protest en perspectief", een aanvulling op het vorige verkiezingsprogramma, heeft GroenLinks, net als de PvdA, ook haar standpunten over veiligheid en integratie aangescherpt. Rosenmöller bepleit een veel grotere nadruk op de bestrijding van criminaliteit die mensen rechtstreeks raakt, zoals inbraak en overvallen. De oplossingspercentages moeten omhoog.

De kandidatenlijst van GroenLinks voor de verkiezingen kent geen verrassingen. De vorige lijst is bijna helemaal gehandhaafd. Op de tweede plaats, na beoogd lijsttrekker Rosenmöller, staat Halsema. Vos bezet de derde plaats, voor Duyvendak, Vendrik, Karimi en Tonkens. De enige nieuwkomer in de (sub)top is onderzoeker Jungbluth van de Katholieke Universiteit Nijmegen. De onderwijsspecialist vervangt de eerder dit jaar overleden Harrewijn op plaats elf.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.