+ Meer informatie

Werken aan schoon miKeu valt tegen

Energiegebruik hoger en autogebruik daalt te weinig

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) — Een aantal uitgangspunten voor het te voeren milieubeleid is verslechterd. Het energieverbruik, met daaraan gekoppeld de uitstoot van schadelijke stoffen, stijgt meer dan gewenst, het autoverbruik daalt minder dan gepland en de bevolkingsgroei pakt op dit moment hoger uit dan vferd verwacht.

Dat zei R. van Noort, directeur-generaal van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne (RIVM), gisteren in Den Haag op een symposium van het Delftse Centrum voor Energiebesparing en Schone Technologie (CE).

Het RIVM werkt momenteel aan een evaluatie van het Nederlandse 'milieubeleid; een nota daarover zal in september verschijnen. De studie wordt een vervolg op het bekende RIVM-rapport "Zorgen voor Morgen", dat in 1988 verscheen. Een tweede Zorgen voor Morgen komt in 1992. De uitspraken van Van Noort kunnen van grote politieke betekenis zijn. Zorgen voor Morgen, dat destijds de nodige opschudding veroorzaakte, stond aan de basis van het Nationaal Milieubeleidsplan, dat het tweede kabinet-Lubbers in 1989 liet verschijnen.

Bij de vraag „Waar staan we nu?" noemde Van Noort het verslechteren van een aantal uitgangspunten voor het milieubeleid als eerste punt. Daarnaast wees hij erop dat schone technieken momenteel onvoldoende ingang vinden. Verder is het volgens de RIVM-directeur zo dat te weinig inzicht bestaat in de instrumenten die voor milieubeleid echt werkzaam zijn.

Gedragsverandering

Van Noort zei in een toelichting niet de bedoeling te hebben gehad een „dramatisch verhaal" af te steken. Bovendien kan volgens hem moeilijk verwacht worden dat binnen twee jaar veel zaken drastisch veranderen. Niettemin gaf hij aan dat zijn boodschap milieuminister Alders mogelijk onprettig in de oren zal klinken.

Om de toestand van het milieu daadwerkelijk te verbeteren is volgens Van Noort een gedragsverandering bij producenten en consumenten onontbeerlijk. Daarbij, zo meent hij, is de inzet van economische instrumenten gewenst, naast regels en verboden. Als voorbeeld van een dergelijk instrument noemde hij regulerende heffingen.

Regulerende heffingen zijn niet bedoeld om de schatkist te spekken maar om milieuschadelijk gedrag te beïnvloeden. De kabinetsdiscussie over regulerende heffingen speelt al sinds het aantreden van de ploegLubbers III. Onlangs besloot het kabinet tot het instellen van een studiecommissie, die hierover voor het einde van het jaar verslag moet uitbrengen. Van Noort liet in Den Haag doorschemeren dat een dergelijk tempo in de discussies over het beste te voeren milieubeleid hem te traag is. Op dit moment, zo zei hij, wordt van regulerende heffingen als instrumenten van milieubeleid te weinig gebruik gemaakt.

Op het CE-symposium sprak ook C. Dessens, directeur energie van het ministerie van economische zaken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.