+ Meer informatie

Dominees vertellen sprookjes...

4 juli 1930, verderfelijke propaganda

2 minuten leestijd

Het is weer lente. Met het fraaie, zachte weer en het alom ontluikende natuurgebeuren gaan ook vele van onze huisvrouwen aan de schoonmaak. Hierbij kom je weleens tot verrassende ontdekkingen. Althans, zo verging het mij. Via een buurvrouw kreeg ik enkele oude tijdschriften uit 1930 onder ogen.

Nu zul je je wellicht afvragen wat dat nu met de kop boven dit artikel te maken heeft? Welnu, laat ik niet langer dralen. Ik kwam in die krant van 4 juli 1930 (het was een weekblad voor de prijs van acht cent per week) het volgende bericht tegen. Ook nu, in 1977 heeft dit ons nog van alles te zeggen:

„In de laatste tijd weren de communisten zich duchtig. Vooral geschiedt dit in de schriftelijke propaganda. De communistische bedrijfskranten zijn bekend. Goed geteld worden in de verschillende grote bedrijven 32 kranten gedistribueerd. Ieder bedrijf krijgt zijn eigen krant. Doch ook op ander terrein wordt de propaganda gevoerd en wordt een krant uitgegeven. Zo kregen wij dezer dagen ,,De Por" onder ogen, een schoolkrant voor de centrale scholen te Leiden. Daarin wordt „den kameraadjes" verzocht om hun schoolervaringen bekend te maken. Zij moeten eisen schoolvoeding en schoolkleding. Zij moeten strijden tegen bestaande schoolstraffen, tegen het zingen van vaderlandse liedjes. Vooral tegen de Bijbel wordt schandelijk opgetreden.

De kinderen moeten tegen de dominees zeggen, dat zij zelf hun sprookjes maar moeten geloven. Voor de kameraadjes gaat 't om Lenin te leren begrijpen en te strijden voor de arbeiders. Tenslotte worden de schoolkinderen verzocht afgevaardigden te kiezen naar de grote bijeenkomst van arbeiderskinderen te Halle in Duitsland.

Wat wij hierboven uit „De Por" neerschreven, is maar een klein stukje doch dat is voldoende om duidelijk te maken waarom het de communisten bij de schoolkinderen te doen is. Onlangs lazen we in de bladen van schoolstakingen, waarbij de ouders de kinderen leerden, hoe zij zich bij stakingen hebben te gedragen," Aldus het blad van ruim 45 jaar geleden.

Tegenwoordig gaat het nog verfijnder en ook openlijker. We zien hoe het communisme, het marxisme zich al de jaren door manifesteert. Dan te bedenken dat zelfs theologen in onze tijd achter het marxisme staan en beweren dat Christus de grootste marxist was!

Laten onze ogen toch opengaan. Het gaat uiteindelijk om de uitbanning van alle christelijke waarden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.