+ Meer informatie

'Echte' winst Shell daalt met 28 procent

Resultaat verkoop steeg aanzienlijk

1 minuut leestijd

DEN HAAG - De nettowinst van de Koninklijke Shell Groep is in het derde kwartaal van dit jaar ten opzichte van dezelfde periode van 1989 gestegen van 652 miljoen naar 1094 miljoen pond sterling. Het resultaat op basis van geschatte actuele aan koopkosten van de verkopen, waarbij de aanzienlijke voorraadwinst buiten beschouwing wordt gelaten en dat daarmee een beter beeld geeft van het werkelijke bedrijfsresultaat, daalde met 28 procent, van 667 miljoen naar 480 miljoen pond.

Het nettoresultaat over de eerste negen maanden daalde met 16 procent, van 2939 miljoen naar 2473 miljoen pond. De 'geschoonde' winst daalde met 24 procent, van 2685 miljoen naar 2051 miljoen pond. Het hogere resultaat van de sector opsporing en winning werd meer dan tenietgedaan door het gecombineerde effect van lagere resultaten van de overige bedrijfssectoren en hogere niet-sectorgebonden lasten. De resultaten over 1989 waren inclusief een bate van 244 miljoen pond uit de verkoop van onroerend goed.

Verkoopprijzen
Het resultaat van de sector opsporing en winning steeg in het derde kwartaal, voornamelijk door de sterk gestegen prijzen voor ruwe olie. Het resultaat van verwerking, zeetransport en verkoop steeg aanzienlijk, maar op basis van geschatte actuele aankoopkosten van de verkopen daalde het resultaat, omdat de verkoopprijzen van olieprodukten geen gelijke tred hielden met de sterk stijgende aankoopkosten van ruwe olie.

In chemie ging het resultaat omlaag, omdat de prijzen van basischemicaliƫn niet hoog genoeg waren om de sterk gestegen grondstofkosten terug te verdienen. De niet-sectorgebonden lasten stegen, voornamelijk door lagere rentebaten en hogere interestlasten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.