+ Meer informatie

Filippijnse communisten wijzen nieuw overleg af

Rebellen: Regering wil ons in de val lokken

2 minuten leestijd

MANILA — Het communistische verzet in de Filippijnen heeft gisteren nieuwe vredesonderhandelingen met de regering van president Corazon .Aquino van de hand gewezen. Volgens het Nieuwe Volksleger (NPA) is het de regering er alleen maar om te doen om de leiders van de rebellen in de val te lokken.

Volgens het NPA zijn de vredeswensen van de regering-Aquino nooit oprecht en is de oproep tot een staakt-het-vuren hypocriet. „Wij zullen nooit over een staakt-het-vuren onderhandelen met een regering die de oorzaken van de volksoorlog weigert onder ogen te zien", aldus het bericht.

Het meldt dat het Volksleger niet kan ingaan op een oproep tot een bestand dat zal leiden tot de ilitschakeling van de revolutionaire beweging en de massa daarachter. bericht op eerdere onderhandeling tijdens een 60 dagen durend staa het-vuren in februari vorig jaar. V( gens hen waren die een „valstrik die leidde tot de arrestatie van vi kopstukken van de opstandelingen.

Oproep bisschoppen

De bisschoppen van de Rooms-K tholieke Kerk in de Filippijnen he ben zondag een oproep gedaan t' nieuwe besprekingen als reactie op ( moord op vooraanstaande linkse aci visten en op acties tegen politie en I ger door linkse stadsguerrillastrijde in de afgelopen tijd. Verscheidene F lippijnse congresleden steunden ( oproep, maar senator Juan Ponce Ei rile, een oppositieleider, waarschuv de de regering voor contact met h' NPA. Volgens hem heeft dat gee zin, „tenzij de regering bereid is praten over het delen van de macl met de communisten". Presidei Aquino zei bereid te zijn de bespri kingen te heropenen, als de opstai delingen haar daarom zouden vragen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.